The rise of money: An evolutionary analysis of the origins of money
Paranın ortaya çıkışı: Paranın kökenine ilişkin evrimsel bir analiz
  1. Tez No: 187543
  2. Yazar: AHMET TAHMİLCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEVİN HASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kağıt Para, Öğrenme, Stokastik Evrim, Fiat Money, Learning, Stochastic Evolution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, eğer ortamda sirkülasyondaki paradan fazla tüketim maddesi var ise,bu şartlar altında gelişmiş ekonomilerde geri dönüşümü olmayan kağıt paranın evrimselolarak başarılı bir şekilde ortaya çıktığını göstermektedir. Bu sonuç Kiyotaki ve Wright(1993)'ın para araştırma teorisi modelinin Marimon et. al (1990) da kullanılan öğrenmealgoritması kullanılarak değiştirilmesi ile oluşturulan model üzerinde gösterilmiştir. Bumodele Kandori, Mailath, ve Rob (1993)' un modelindekine benzer bir evrimsel modeladapte edilmesiyle kağıt paranın evrimsel olarak başarılı bir şekilde ortaya çıktığınıgördük. Modeli eksiksiz bir şekilde kurmak için x istediği tüketim malzemesiniekonomideki bir başkasında bulma ihtimali-küçük x ekonominin kompleks olduğunugöstermektedir- ve µ ekonomide herhangi bir periodda parayı kullanan insan sayısıolarak kabul edelirse, kağıt para µ < 1-2x koşulu sağlandığı sürece evrimsel olarakbaşarılı bir şekilde ortaya çıkacaktır. 2-2x
Özet (Çeviri)
This paper shows that if there are more goods than money in all trading periodsthen nonconvertible fiat money is evolutionarily successful in complex economies. Thisresult is developed in Kiyotaki and Wright (1993) search model of money, using alearning algorithm developed by Marimon et. al (1990). When we include anevolutionary model similar to Kandori, Mailath, and Rob (1993) we find that fiat moneyis frequently evolutionarily successful. To be precise let x be the probability someonefinds someone who has a good they want -small x represents a complex economy- andlet µ be the fraction of people holding money in any trading period. As long as µ < 1-2x2-2xfiat money will be evolutionarily successful.