Joint test for structural model specification
Yapısal model belirlenmesi için birleşik test
  1. Tez No: 187542
  2. Yazar: SERKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TANER YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Birim Kök, Yapısal Kırılma, Birleşik Hipotez Testi, Mote KarloSimülasyonları, Unit root, Structural Break, Joint Hypothesis Testing, Monte CarloSimulations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, zaman serilerinde yapısal modelin belirlenmesini sağlayabilecekbir test istatistiği önermektir. Bu amaç doğultusunda, boş hipotez olarak birim kökve yapısal kırılmanın olmadığı (ilk fark durağan modeli) model belirlenmiştir. Buboş hipotezin reddedilmesi durumunda, boş hipotezden sapmaya neden olanalternatifler durağan yapı veya (ve) yapısal kırılmadır. Sapmaya neden olan yapılarise: Durağan model, yapısal kırılmalı durağan model ve yapısal kırılmalı birim kökmodelleridir. Bu tezde boş hipotez altındaki modeli alternatif hipotezlerdenayırabilecek ve daha da önemlisi alternatif modelleri birbirinden ayırabilecek birtest istatistiği geliştirilmiştir. Böylece, zaman serilerinde doğru modelin sınanmasınısağlacak bir test istatistiği oluşturulmuştur. Ayrıca, geliştirilen test istatistiği ileliteratürdeki en başarılı test istatistiği Monte Karlo simülasyonlarıylakarşılaştırılmış ve bu tezde geliştirilen test istatistiğinin daha başarılı olduğugözlenmiştir. Bu durum, geliştirilen test istatistiğinin kullanımsal geçerliliğine işaretetmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis is to propose a test statistic that can test for truestructural model in time series. Main concern of the thesis is to suggest a teststatistic, which has joint null of unit root and no structural break (differencestationary model). When joint null hypothesis is rejected, source of deviation fromthe null model may be structural break or (and) stationarity. Sources of thedeviation correspond to different structural models: Pure stationary model, trend-break stationary model and trend-break with unit root model. The thesis suggests atest statistic that can discriminate null model from alternative models and moreimportantly, one alternative model from another. The test statistic that is proposedin the thesis is able to detect specific source of deviation from the null model. Bydoing so, we can determine the true structure model in time series. The thesisiiicompares power properties of the test statistic that is proposed with the mostfavorable test in the literature. Simulation results indicate the power dominanceover the test statistics in the literature. Moreover, we are able to specify truealternative model.