The study of the concept of the sacred hearth and Greek Goddess of the hearth and their association with the Prytaneion, its origins, and its development
Kutsal ocak kavramı ve Yunan Ocak Tanrıcası ile beraber bunların Prytaneion yapısı, bu yapının kökenleri ve gelişimi ile ilgisinin incelenmesi
  1. Tez No: 187556
  2. Yazar: ESRA ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DR. JACQUES MORİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Prytaneion, kutsal ocak, sönmeyen ateş, Hestia, ocak tanrıçası, şehirdevleti, şehir kurumu, konut mimarisi, Prytaneion, sacred hearth, perpetual fire, Hestia, goddess of the hearth, city-state, civic institution, house, domestic architecture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez Yunan şehir devletlerinin en önemli şehir kurumlarından biri olan Prytaneion'unkökenleri ve gelişimi ile ilgili olarak kutsal ocak kavramı ile Yunan ocak tanrıçası olanHestia'yı incelemektedir. Tezde Prytaneion'un anlamı ve fonksiyonları yazılı kaynaklarve yazıtlar uyarınca tanımlanmıştır. Bazı tanımlamış ve kazılmış örnekler hakkında datezde bilgi verilmiştir. Prytaneion yapısı ile ilgili olarak büyük Miken saray ocaklarına veDemir Çağına ait ev mimarisi örneklerine de Prytaneion yapısının muhtemel kült vemimari kökenlerini incelemek için kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concept of the sacred hearth and also Hestia, the goddess of thesacred hearth in Greece in association with the origins and developments of thePrytaneion, which is connected to one of the most important civic institutions of theGreek city-state. In the thesis, the meaning and functions of the Prytaneion are defined inaccordance with the literary and epigraphic sources. Some identified and excavatedexamples are also described in the thesis. Related to the Prytaneion, the monumentalhearths in the Mycenaean palaces and examples of house architecture from the Iron Agewill be emphasized briefly to look at the possible cultic and architectural origins of thePrytaneion.