Nevşehir yöresi sağaltma ocakları
Nevşehir region healing centers
  1. Tez No: 855406
  2. Yazar: YELİZ HAMURİŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk hekimliği, Nevşehir, sağaltma ocakları, hastalık, Folk Medicine, Nevşehir, healıng centers, diseas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Halk hekimliğinin bir kolu olan sağaltma ocakları, Türk halk kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Türk toplumlarında kutsallığına ve sağaltma gücüne inanılan ocaklar, geleneksel yöntemlerle ve hazırladıkları çeşitli emlerle hastaları tedavi etmeye çalışmakta ve hangi hastalığı tedavi ediyor ise o hastalığın adıyla anılmaktadır. Kökleri Orta Asya'ya uzanan bu ocaklar ve uygulamaları, zaman içerisinde değişim ve gelişmeler gösterse de tarih boyunca tedavi konusunda işlevselliğini sürdürmüştür. Türk toplumunda eski Türk inançlarının izlerini taşıyan sağaltma ocakları ve uygulamaları Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Nevşehir'de de varlığını sürdürmektedir. Hastalık ve sağlık konusunda her toplumun inanç ve tutumları farklıdır. Bu bağlamda Nevşehir'de sağlık problemi yaşayan insanlar çeşitli sebeplerle ocaklara başvurmaktadır. Yapılan bu çalışmayla kaynak kişilerden elde edilen verilerden hareketle Nevşehir sağaltma ocakları ve uygulamaları ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Sağaltma ocaklarını konu alan bu tez çalışmasıyla Nevşehir yöresindeki kültürel birikimin ortaya çıkarılması, kayıt altına alınarak incelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması somut olmayan kültürel miras açısından önem arz etmektedir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde halk hekimliği kavramı, Türk halk hekimliği ve Türk halk hekimliğinde sağaltıcılar ele alınmıştır. İkinci bölümde ocak kavramı, sağaltma ocaklarının hususiyetleri, tedavi edilen hastalıklar ve tedavi yöntem ve teknikleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise sahadan elde edilen bilgilerden hareketle Nevşehir'de tespit edilen sağaltma gücüne sahip ocaklar ve uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise sağaltma ocaklarının özellikleri, hastalıklar ve tedavi uygulamaları değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulguların genel değerlendirmesi yapılmış ve bu bilgiler ışığında ocak kültürünün Nevşehir'de yaşamaya devam ettiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Healing centers, which are a branch of folk medicine, have an important place in Turkish folk culture. In Turkish societies, the hearths, which are believed to be sacred and have healing power, try to treat patients with traditional methods and various medicines they prepare, and are known by the name of the disease they cure. These hearths and their practices, whose roots extend to Central Asia, have continued to be functional in treatment throughout history, although they have changed and developed over time. In Turkish society, healing centers and practices bearing the traces of old Turkish beliefs continue to exist in Nevşehir, as in many parts of Anatolia. Each society has different beliefs and attitudes about disease and health. In this context, people with health problems in Nevşehir apply to hearths for various reasons. As a result of this compilation study, Nevşehir treatment centers and their applications were discussed and evaluated in detail, based on the data obtained from the source persons. Revealing, recording and examining the cultural heritage in the Nevşehir region and transferring it to future generations is important in terms of intangible cultural heritage. The study consists of four parts. In the first chapter, the concept of folk medicine, Turkish folk medicine and healers in Turkish folk medicine are discussed and the literature is stated. In the second chapter, information is given about the concept of hearth, the characteristics of treatment hearths, the diseases treated and treatment methods and techniques. In the third part of the study, based on the information obtained from the field, the hearths and their applications that have the power to cure the same disease detected in Nevşehir were collected under a common heading. In the fourth chapter, the characteristics of treatment centers, diseases and treatment practices are evaluated. In the conclusion section, a general evaluation of the findings was made and in the light of this information, it was concluded that the hearth culture continues to live in Nevşehir.