Alevi Senkretizminin yapılanışı
The formation of Alevi Syncretism
- Tez No: 187596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Bektaşilik, Senkretizm (Bağdaştırmacılık), Batınilik, Hacı Bektaş Veli, Türkmenler, Din, Inanç, Alevism, Bektashism, Syncretism, Esoterism, Hacı Bektaş Veli, Turkmens, Religion, Belief
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı tarihi olayları ve dini etkileşimleri inceleyerek Alevisenkretizminin yapılanışını araştırmaktır. Alevilerin farklı kültürel, dini ve sosyalolguları nasıl kendilerine uyarladıklarını ve bu olguları pratiklerine ve sosyaltemsiliyetlerine nasıl yansıttıklarını anlayarak, neredeyse on yüzyıllık Alevisenkretizminin doğası kavranabilecektir. Tüm etkileşim öğelerinin birleşiminiyansıtması ve temsil etmesi nedeniyle Cem Töreni'nin Alevi anlayışında önemli birrolü vardır. Alevilerin ortadoksinin `gerçek inanç' ve `mutlak Gerçek' gibikavramlarına karşıtlığını belirten senkretizm kavramı tüm çalışma boyunca kendiniaçığa vurmaktadır. Tanrı-insan-evren birliği görüşünde olduğu gibi, ayrılamazbileşenleriyle Alevilik, oluşumuna katkıda bulunan tüm dini ve siyasi özelliklerin`bütünlüğünü' temsil eder.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the formation of Alevi syncretism by examininghistorical facts and religious interactions. By understanding how Alevis adaptedvarious cultural, religious and social phenomena, and how they have reflected thesephenomena on their practices and social representation, almost ten-century-oldheterodox Alevi syncretism?s nature will be comprehended. Since the CemCeremony signifies the reflection and representation of all influential features?unification, it has a significant role in Alevi understanding. The concept ofsyncretism, which indicates Alevis? opposition to the concepts like `true faith? and`absolute Truth? of orthodoxy, reveals itself throughout the study. Like in the notionof birlik (oneness) of God-human-universe, with its inextricable componentsAlevism represents the `unity? of all religious and political features that contributedto its formation.