Virtualization of design and production
Tasarım ve üretimin sanallaştırılması
- Tez No: 187599
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sosyoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Seri Uyarlama, Kullanım Değeri, DeğişimDeğeri, Gösterge Değeri, Hipergerçeklik, Endüstriyel Tasarım, Computer Aided Design, Mass Customization, Use Value, Exchange Value, SignValue, Hyperreality, Industrial Design
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETTASARIM VE ÜRETİMİN SANALLAŞTIRILMASIBaşar ErdenerGrafik Tasarımı Yüksek Lisans ProgramıDanışman: Yard. Doç. Dr. Mahmut MutmanTemmuz, 2006Bu çalışma, tasarım ve üretim teknolojilerindeki son gelişmeleri göz önüne alarak, ürünlerinanlamlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ürünlerin kullanım, değişim ve gösterge değerleri,tüketim mantığı içinde, ilgili örnekler vasıtasıyla araştırılmakta ve sorgulanmaktadır.Teknolojideki en son gelişmelerin bir sonucu olarak seri uyarlama, pazardaki ürünlerinanlamları ve sunumları üzerindeki etkileri bağlamında tartışılmaktadır. Bunun yanısıra,bilgisayar destekli tasarım ve üretim metodlarının, üretim biçimlerine olan etkisi ve bu etkininkarşılaştığımız ürünlerin sunumlarına olan yansımaları irdelenmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTVIRTUALIZATION OF DESIGN AND PRODUCTIONBaşar ErdenerMFA in Graphic DesignSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut MutmanJuly, 2006This study aims to make an analysis on the meaning of products with regards to recentdevelopments in design and production technologies. The notions of the use, exchange andsign values of products are aimed to be questioned and explored through relevant instanceswithin the consumption logic. Mass customization, as an outcome of recent advances intechnology is argued through its effects on the meaning and presentations of products withinthe market. It is also discussed in this thesis how the computer aided design andmanufacturing affects the mode of production and how this reflects on the representations ofproducts that we encounter.