Lise öğrencilerinin saldırganlık puanlarının kendini açma davranışı, okul türü, cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba öğrenim düzeyi ve ailenin aylık gelir düzeyi açısından incelenmesi
High school students' aggression point interms of examining self-disclosure, school type, sex, class level, parent's education level and families monthly income level
  1. Tez No: 187609
  2. Yazar: TURABİ AĞLAMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aggression Behavior, Self-disclosure
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
XIIIÖZETBu araştırmada, Çorum ili merkezinde bulunan özel ve kamuya ait ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören lise öğrencilerinin Saldırganlık Ölçeğipuanları ile kendini açma düzeyleri, okul türü, cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-babaöğrenim düzeyi ve ailenin aylık gelir düzeyi değişkenleri arasındaki ilişkilerincelenmiştir.Araştırmanın bağımlı değişkeni olan lise öğrencilerinin SaldırganlıkÖlçeği puanlarının ölçülmesi amacıyla Tuzgöl (1998) tarafından geliştirilen vegeçerlik güvenirlik çalışması yapılan Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek5'li Likert Tipi bir ölçektir. Ölçek 45 maddeden oluşmaktadır. Ölçektenalınabilecek en düşük puan 45, en yüksek puan 225'tir. Ölçekten çalışılanörneklemin aritmetik ortalamasının altında puan alanlar düşük, aritmetikortalamasının üstünde puan alanlar yüksek düzeyde saldırgan davranışlargösterdikleri şeklinde yorumlanmıştır.Bağımsız değişkenlerden kedini açma düzeyinin belirlenmesinde ilişkinverilerin toplanmasında Selçuk (1988) tarafından geliştirilen ve geçerlikgüvenirlik çalışması yapılan Kendini Açma Envanteri kullanılmıştır. Ölçek 48maddeden oluşmaktadır. Ölçekte alınabilecek en düşük puan 0, en yüksek puan576'dır. Ölçekten alınan puan yükseldikçe kendini açma düzeyinin yükseldiğişeklinde yorumlanırken, 0 ile aritmetik ortalamanın 1 standart sapma altında puanalanlar düşük, aritmetik ortalamanın 1 standart sapma altı ve 1 standart sapmaüstü arasında puan alanlar orta, aritmetik ortalamanın 1 standart sapma üstü vedaha fazla puan alanlar yüksek düzeyde kendini açtıkları şeklindekategorilendirilmiştir.Diğer bağımsız değişkenlere ilişkin verilerin toplanması amacıyla KişiselBilgi Formu kullanılmıştır.XIIIXIVAraştırmanın evrenini, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Çorum ilimerkez özel ve kamuya ait orta öğretim kurumlarına devam eden 5721 kız, 7234erkek toplam 12955 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise buokullardan katlamlı örneklem yöntemi ile seçilen 577 kız ve 646 erkek toplam1223 öğrenciden oluşmaktadır.Verilerin istatistiksel analizi için toplanan veriler SPSS 11.0 programıkullanılarak bilgisayara aktarılmış; t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve LSDteknikleri kullanılarak toplanan veriler analiz edilmiştir.Bu araştırmada elde edilen bulgular şunlardır:1. Kendini açma düzeyi açısından öğrencilerin Saldırganlık Ölçeğipuanları arasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Kendini açma düzeyleri düşüköğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları kendini açma düzeyi yüksek olanöğrencilerden daha yüksektir.2. Öğrenim gördükleri okul türüne göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeğipuanları arasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Endüstri Meslek ve Teknik Liseve Anadolu Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret MeslekLisesi öğrencilerinin Saldırganlık Ölçeği puanları diğer gruplardan daha yüksek,Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin Saldırganlık Ölçeği Puanları diğergruplara göre daha düşüktür.3. Cinsiyete göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları arasındaanlamlı farklar bulunmamaktadır.4. Sınıf düzeyine göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları arasındaanlamlı farklar bulunmamaktadır.5. Anne öğrenim düzeyine göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanlarıarasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Anne öğrenim düzeyi ortaokul olanöğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları diğer gruplara göre daha yüksektir.XIVXV6. Baba öğrenim düzeyine göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanlarıarasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Baba öğrenim düzeyi yüksekokul-üniversite olan öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları diğer gruplara göre dahadüşükken, baba öğrenim düzeyi ilkokul, ortaokul ve lise olan öğrencilerinSaldırganlık Ölçeği puanları arasında anlamlı farklar bulanmamaktadır.7. Ailenin aylık gelir düzeyine göre öğrencilerin Saldırganlık Ölçeğipuanları arasında anlamlı farklar bulunmaktadır. Ailenin aylık gelir düzeyi 351-700 YTL. olan öğrencilerin Saldırganlık Ölçeği puanları diğer gruplara göredaha yüksektir.XV
Özet (Çeviri)
XVIABSTRACTAĞLAMAZ, Turabi. High School Students? Aggression Point Interms ofExamining Self-Disclosure, School Type, Sex, Class Level, Parent?s EducationLevel and Families Monthly ncome Level. Master Thesis, Samsun, 2006.In this research high school students? aggression point?s have been examined intermsof self-disclosure, school type, sex, class level, paretnt?s education level and familiesmonthly income level of the families. Research has been realised on 1223 studentfrom high school in the centre of Çorum in 2005-2006 educational year. In collectingdata, Aggression Scala, Self-Disclosure Inventory and Personel Information Formhave been used. T-test, One-Sided Variant Analyses and LSD techinuques have beenused in the analyses of data obtained in the research. The research has revealed thatthe difference between high school student?s aggression point and self-disclosure,school type, mother?s education level, father?s education level and families monthlyincome level is meaningful. However no meaningful difference in aggression pointaccording to sex and class level.