Kurumsal marka imajının oluşumunda reklam stratejilerinin etkisi: World of wonders otel işletmelerinde bir uygulama
The effects of advertising strategies on corporation brand image: A case study at World of wonders hotel operations
- Tez No: 187657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA MEYDAN UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel işletmelerinde kurumsal marka imajı, reklam stratejileri, Corporation brand image in hotel operations, advertising strategies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Otel işletmelerinin elde etmek istedikleri kurumsal marka imajının oluşumundauyguladıkları reklam stratejilerinin etkisinin tespit edilmesi ve yönetici ile müşterigörüşlerinin farklılık gösterip göstermediğinin ortaya konması amacının gerçekleştirilmesiamacıyla, kurumsal marka imajı ve reklam stratejileri ile ilgili literatür taraması yapılmış vemevcut durumu belirleyebilmek için veri toplama aracı olarak anket geliştirilmiştir.Geliştirilen bu anket, Antalya'da faaliyet gösteren WOW zincir otel işletmesine ait iki oteldegörev yapan yönetici ve konaklayan müşteriler olmak üzere 127 kişiye uygulanmıştır.Araştırmada uygulanan anket ile; yönetici ve müşterilerin kurumsal marka imajı ve reklamstratejileri ile ilgili görüşleri analiz edilmiş ve bu görüşlerin anlamlı bir farklılık gösteripgöstermediği araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, amacına uygun istatistiksel yöntemlerleanaliz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda WOW otellerinin kurumsal markaimajları ve uyguladıkları reklam faaliyetleri ile ilgili yönetici ve müşteri görüşleri arasındaanlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Otelin güçlü ve güçsüz yönleri, tercih edilmesini sağlayanunsurlar, sosyal sorumluluk anlayışı, kullandıkları kitle iletişim araçları, reklamlardavurgulanan özellikler, reklam stratejileri ile elde edilmek istenen amaçlar ve slogana yönelikfarkındalık konularında yönetici ve müşteri görüşleri farklılık göstermektedir. Buna karşılık,yalnızca otel markasının bağdaştırıldığı kişilik özellikleri konusunda yönetici ve müşterigörüşleri arasında farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Reklam aracılığı ile oluşturulmakistenen kurumsal marka imajı ile müşterilerin algıladığı kurumsal marka imajı arasında farkolduğunda, uygulanan reklam stratejisinin hangi aşamasında hata veya eksik olduğunun tespitedilmesi ve düzeltmelerin zamanında yapılabilmesi için de uygulanan reklamın etkisinin belliaralıklarla ölçülmesi gerekmektedir. Araştırma, tez çalışmasının orijinalliği ve otelişletmelerine yönelik geliştirilen önerilerin vurgulanması bakımından, gerek ilgili literatüregerekse sektöre katkısı açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In order to realize the aim of this research, recource scaning related to brand, image,corporation brand image and advertising is done and to determine the current situationquestionnaire is developed as a means of collecting data. This questionnaire is carried out 127people in two hotels which is belong to WOW hotel chain in Antalya as manager and guest.Whithin the questionnaire that is carried out in this research, ideas of managers and guestsabout corporation brand image and advertisings of these hotels analyzed and whether there aremeaningful difference is searched. Findings are analyzed and explained whith statisticalmethods which are suitable to the aim of the research. According to findings meaningfuldifferences have been found between managers? and guest? views about the corporation brandimage and advertising strategies of WOW hotels. There is a meaningful difference betweenmanagers? and guests? views about weaknesses and strongnesses, preferenced features, socialresponsibility, mass media, features which is emphasized in advertising, advertising goals andrecognizing of slogan. There is no difference between managers? and guests? views onlyabout personality of hotel. When there is a difference between corporation brand image that iswanted to create by managers and percieved by customers. It must be determined where themistake or deficiency is. Advertising effects must be measured at intervals. This research, isimportant because of it?s originality and propositions for hotel operations.