Mapping out socio-cultural transformations through food packaging design in Turkey: A case study
Türkiye'de sosyo-kültürel değişimlerin gıda ambalaj tasarımı üzerinden incelenmesi: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 187713
  2. Yazar: NAZİFE KARAMULLAOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN, Y.DOÇ.DR. ÖZLEM SANDIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, sosyo-kültürel değişim, gıda ambalaj tasarımı vekültür, marka kimliği, modernizasyon, küreselleşme, postmodernizm, küreseltüketim kültürü, gösterişçi tüketim, gündelik hayatın estetikleşmesi, vak'açalışması, sosyo-semioloji, sembolik tüketim.2, Turkey, socio-cultural transformation, food packaging design andculture, brand identity, modernization, globalization, postmodernism, globalconsumer culture, conspicuous consumption, aestheticization of everyday life, case study, socio-semiotics, visual analysis, symbolic consumption.2
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
ÖZETTÜRKİYE'DE SOSYO-KÜLTÜREL DEĞİŞİMLERİNGIDA AMBALAJ TASARIMI ÜZERİNDEN İNCELENMESİ:Bir Vak'a ÇalışmasıNazife KaramullaoğluGrafik Tasarım BölümüYüksek LisansTez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Mahmut MutmanYardımcı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Özlem SandıkçıMayıs, 2005Bu çalışmanın amacı, 1980 sonrası Türkiye'de, sosyo-kültürel değişimleringıda ambalaj tasarımı ve marka kimliği gelişimi üzerinden incelenmesidir. Buparalelde: modernizasyon, küreselleşme, tüketim kültürü ve tüketim kontextleri,uluslararası perakendecilik, postmodernizm ve tüketimin estetikleşmesi; gıdaambalaj tasarımı ve marka kimliği değişimi konuları araştırılmıştır. Tüm bubaşlıklar, bir vak'a çalışması dahilinde toplanan datalar üzerinden incelenmiş,yerli ve yabancı gıda ambalaj tasarımları ve marka kimliğindeki değişimlergörsel ve sosyo-semiotik analiz metodları ile Türkiye'deki sosyo-kültüreldeğişimlerle ilişkilendirilmiştir. Sosyo-semiotik analiz metodu, görselleri sosyal1ve materyal kontextlerinde inceleme olanağı sağladığından bu çalışmayadestek sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMAPPING OUT SOCIO-CULTURAL TRANSFORMATIONSTHROUGH FOOD PACKAGING DESIGN IN TURKEY:A Case StudyNazife KaramullaoğluM.F.A. in Graphic DesignSupervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut MutmanCo-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Özlem SandıkçıMay, 2005Exploration of the impact of socio-cultural transformations in the development offood packaging design and brand identity in Turkey, in the post-1980 period, isthe focus of this research. Accordingly, this thesis explores the related and broadissues of modernization and convergence; globalization, consumption contextsand culture; internationalization of retailing; postmodernism and aestheticized(conspicuous) consumption in parallel with developments in food packagingdesign and brand identity. All these are tied and analyzed in a case study wherein the collected samples, developments in domestic and foreign food packaging1design and the corresponding brand identities are socio-semiotically related tothe transformations in socio-cultural context in Turkey. Socio-semiotic method ofanalysis, along with visual style analysis, has provided a study of images in theirsocial and material context which is in accordance with this field of research.