Koca Nişanci of Kanuni: Celalzade Mustafa Çelebi, bureaucracy and kanun in the reign of Suleyman the magnificent (1520-1566)
Kanuni'nin Koca Nişancı'sı: Kanuni Sultan Süleyman devrinde (1520-1566) celalzade; Mustafa Çelebi, bürokrasi ve kanun
- Tez No: 187798
- Danışmanlar: PROF. HALİL İNALCIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı bürokrasisi, divan, CelÄlzÄde Mustafa, 16. yüzyılOsmanlı tarihçiliği, kanun, nişancı.VI, Ottoman bureaucracy, chancery, CelÄlzÄde Mustafa, 16th centuryOttoman historiography, kanun, nişancı
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez Sultan Süleyman devrinde Osmanlı yönetiminin gelişimini ve bununsiyasÄ« algılayıştaki etkilerini nişancı CelÄlzÄde Mustafa Çelebinin hayatı ve eserleriışığında analiz etmektedir. Osmanlı bürokrasisinin sadece devlet idaresine etkinaraçlar sağlamakla kalmadığını aynı zamanda özgün Osmanlı siyasi algılayışınınoluşumunda da önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Sultan Süleyman devribaşlarında Osmanlı bürokrasisinde görülen genişleme ve bunun kanun ve adaletevurgu yapan yeni siyasi söylemin gelişimindeki etkilerini araştırmaktadır.Bürokratların (kalemiyye) Osmanlı idaresi hakkındaki algılayışlarını ve bu algılayışınbürokrasi mensupları tarafından kaleme alınmış tarih ve politika kitaplarında nasılifade edildiğini göstermektedir.CelÄlzÄde Mustafa 16. yüzyıl sonundaki okumuş kesim tarafından modelolarak kabul edilen bir bürokrat, yazar ve tarihçidir. Osmanlı yönetiminde divankÄtibi (1517-1525), reisülküttab (1525-1534) ve nişancı (1534-1556, 1566-7) olarakhizmet etmiştir. Özgün Osmanlı siyasi algılayışının oluşumuna ahlak ve tarih üstüneolan kitapları ile ve Osmanlı kanunlarının derlenmesi görevinden de sorumlu olanVdivandaki çalışmaları ile katkıda bulunmuştur. Etkili bir bürokrat olan CelÄlzÄde'ninfikirleri Osmanlı bürokrasisi mensubu kişilerce de paylaşılmaktadır. Onun eserlerininve hayatının ele alınması Osmanlı yönetiminin farklı birimleri arasında yaşayançekişmeyi ve Osmanlı idaresinin meşruiyet kaynağı olarak kanun'a vurgu yapanözgün Osmanlı siyaset literatürünün oluşumunda bürokratların oynadığı rolüaydınlatacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes the development of Ottoman administration and itsconsequences in political reasoning under the reign of Sultan Süleyman in the lightof career and works of nişancı CelÄlzÄde Mustafa Çelebi. It shows that Ottomanbureaucracy did not only provide the tools for an effective administration of the state,but it also played an important role in the production of genuine Ottoman politicalunderstanding. It investigates expansion of Ottoman bureaucracy at the beginning ofSüleyman?s reign and its effects on the development of a new political discourse withits emphasis on justice and kanun. It shows bureaucrats? (kalemiyye) perception ofOttoman rule and its articulation in the works composed by members of bureaucracyon history and politics.CelÄlzÄde Mustafa was a model bureaucrat, prose stylist and historian for late16th century Ottoman literati, who served in the Ottoman chancery as a divan scribe(1517-1525), as reisülküttab (1525-1534) and nişancı (1534-1556, 1566-7). Hecontributed to the formation of a genuine Ottoman political reasoning with his workson history and ethics, as well as with his service in the chancery which undertook thecodification of Ottoman laws, kanun. He was an influential bureaucrat and his viewswere representative for the members of Ottoman bureaucracy. A study of his life andworks will reveal the struggle between different branches of Ottoman administrationand the role of bureaucrats in the formation of genuine political literature whichemphasized on kanun for the legitimacy of Ottoman rule.