American women's foreign mission movement: 'Cooperation of eve with the redeemer'in evangelical missions
Amerikalı kadınların harici misyon hareketi: Protestan misyonlarda 'Havva'nın kutsal kurtarıcıyla yaptığı işbirliği'
- Tez No: 187802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMOTHY ROBERTS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 19. yy Amerikan Kadını, Amerikan Misyonerler, Evangelism( ncil yayıcılığı), Kadınlar Kurulu, Amerikan Kadınları Harici Misyon Hareketi, AyrıAlanlar Doktrini, 19th Century American Woman, American Missionaries, Evangelism, Woman?s Boards, American Women?s Foreign Mission Movement, The Doctrine ofSeperate Spheres
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez Amerikan kadınının, Birleşik Devletler harici misyon hareketindeki`onsuz olmaz' katılımını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezde özellikle,Amerika'da yönetilen misyoner topluluklar ve misyon sahalarındaki misyoner eşlerive bekar misyoner kadınlar üzerinde durulmuştur. Tezin odağında ayrı kadın veerkek nüfuz çevreleri kavramı yer almakta ve kadınların harici misyon hareketindekikatılımları bu bakış açısından ele alınmaktadır. 19. yy'da Amerikan kadınını misyonçalışmalarına katılmak üzere harekete geçiren unsur kutsal yaptırım, dini hizmetolmuştur. Başlangıçta feminist bir çerçeve içermese de uygulama süreci Amerikankadınının erkek nüfuzundan bağımsız kamu rolleri iktisabına öncülük etmiştir. Bumuvaffakiyet adına, bu tez, pek çok tarihçinin incelemeyi ihmal ettiği bir hususuaraştırmayı amaçlamaktadır: Amerikan kadını, Birleşik Devletler'de olsun, haricimisyon topraklarında olsun, eğitim sahibi kadınlar için yeni bir mesleki kariyeryaratmış, o zamana kadar ev içine hapsedilmiş olan kadının esaret zincirini kırmış,kadının kültürel ve siyasi etkileşimlere dahil olmasını temin etmiş ve Amerikankadınını tüm dünyada temsil etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to depict American women?s ?indispensable? participation inthe United States? foreign mission movement. The emphasis in this thesis is onmissionary wives and single missionary women both in mission fields and in themissionary societies controlled in the United States. The concept of separate spheresof male and female influence forms the center point of this thesis and theparticipation of women in the foreign mission movement is discussed from thisperspective. It was the divine sanction, the religious service that stimulatedAmerican women to enter the mission work in the 19th century. Although thestarting point did not embrace a feminist frame, the process of implementation didlead American women into public roles independent of male influence. In the nameof this accomplishment, this thesis aims to explore what many historians haveneglected to analyze. American missionary women, in the United States or in theforeign mission lands, created a new professional career for educated women, brokethe bondage of the domestic sphere, expanded the involvement of women in culturaland political interaction, and represented the American woman to the whole world.