The Ottoman special organization Teşkilat-i Mahsusa: A historical assessment with particular reference to its operations against British occupied Egypt (1914-1916)
Teşkilat-ı Mahsusa: İngiliz işgali altındaki Mısır'a karşı yürüttüğü eylemlere mahsus atıfla tarihi bir değerlendirme (1914-1916)
- Tez No: 187801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Teşkilat-ı Mahsusa, Umur-i Şarkiye Dairesi, Sinai, Egypt, Libya, Sudan, Süleyman Askeri, Mümtaz Bey, Hasan Efendi, Eşref Kuşçubaşı, Nuri Paşa, Cafer el-Askeri, Afrika Grupları Kumandanlığı.iv, Teşkilat-ı Mahsusa, Umur-i Şarkiye Dairesi, Sinai, Egypt, Libya, Sudan, Süleyman Askeri, Mümtaz Bey, Hasan Efendi, Eşref Kuşçubaşı, Nuri Paşa, Cafer el-Askeri, Afrika Grupları Kumandanlığı.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
1. Dünya Savaşı esnasında, Teşkilat-ı Mahsusa kuvvetlerinin Mısır'a karşıplanları ve operasyonları hakkındaki mevcut bilgi düzeyi bu hadisenin değişikmahallerde mikro bir seviyede analiz edilmesi bakımından oldukça fakirdir. Bu çalışma,bu bağlamda, Mısır'a karşı başlıca Sina, Libya ve daha az ölçüde Sudan'dan beslenenTeşkilat-ı Mahsusa konsantrasyonu yoluyla yalnızca Teşkilat'ın bu bölgelerdekifaaliyetlerinin ayrıntılarına ilişkin değil aynı zamanda idari ve eylemsel özelliklerineilişkin anlayışın ilerlemesi için bir girişimdir.
Özet (Çeviri)
THE OTTOMAN SPECIAL ORGANIZATION - TEŞK LAT-I MAHSUSA: AHISTORICAL ASSESSMENT WITH PARTICULAR REFERENCE TO ITSOPERATIONS AGAINST BRITISH OCCUPIED EGYPT(1914-1916)Safi, PolatM.A., Department of HistorySupervisor: Ass. Prof. Oktay ÖzelSeptember 2006The present level of the knowledge about the plans and operations of theTeşkilat-ı Mahsusa forces against Egypt during World War I is very poor in terms of theanalysis of this phenomenon at a micro level in different localities. This study, in thiscontext, is an attempt through the Teşkilat-ı Mahsusa concentration, nourished mainlyfrom Sinai, Libya, and to a lesser extent Sudan, against Egypt between 1914 and 1916 tofurther our understanding of not only the details of the Teşkilat?s activities in theseregions but also its administrative and operational characteristics.