Demography and settlement in Paşa sancaği sol-kol region according to muhasebe-i vilayet-i rumeli defteri dated 1530
1530 tarihli Muhasebe-i Vilayet-i Rumeli defteri'ne göre Paşa Sancağı sol-kol bölgesinde demografi ve yerleşim
- Tez No: 187803
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Demography, History
- Anahtar Kelimeler: Paşa Sancağı, Sol-Kol, Via Egnatia, Muhasebe-i Vilayet-iRumeli Defteri, yörük, göçebe, tahrir, demografi, Balkanlar.iv, Paşa Sancağı, Sol-Kol, Via Egnatia, Muhasebe-i Vilayet-i RumeliDefteri, yörük, nomad, tahrir, demography, Balkans.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez, antik Via Egnatia yolunu da kapsayan Paşa Sancağı Sol-Kolbölgesinin demografik ve yerleşim özelliklerini, temelde 1530 tarihli ve 167numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Rumeli Defteri'ne göre tahlil etmektedir. Demografive yerleşim yapısını açıklamada temel oluşturması amacıyla, bölgenin coğrafi veiklimsel özellikleri ile göçebe yaşam tarzı anlatılmaktır. Bölgenin XV. yüzyıldanbazı tahrir kayıtlarını kullanarak, göçebelerle birlikte yerleşimin diğer parçalarını dakapsayan demografi özellikleri ve Türk yerleşimi ortaya konmaktadır. Sol-Kol'unidari yapısından, genel bir resim görebilmek için bahsedilmekte; sonrasında da,XVI. yüzyılda bölgedeki demografik yapı ve yörük varlığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis analyzes demographic and settlement features of Paşa Sancağı Sol-Kolregion, which covers the ancient Via Egnatia route, mainly in accordance withMuhasebe-i Vilayet-i Rumeli Defteri dated 1530 numbered 167. For the purpose offounding a basis for the explanation of the demographic and settlement structure,the geographical and climatic conditions of the region and the nomadic type ofliving are told. Using some of the fiscal surveys (tahrirs) of the region from thefifteenth century, the demographic conditions and the Turkish settlement in theregion is revealed including other elements of settlement process together with thenomadic people (Yörüks). The administrative structure of the Sol-Kol is mentionedto be able to observe a general picture. Then, the demographic situation and theyörük presence in the region in the sixteenth century are evaluated.