Demographic structure and setlement patterns of North-Eastern Bulgaria: A case study on Niğbolu Sandjak (1479-1483)
Kuzey-Doğu Bulgaristan'ın demografik yapısı ve yerleşim düzeni: Niğbolu Sancağı (1479-1483)
  1. Tez No: 187809
  2. Yazar: NURAY OCAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İNALCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğbolu, demografi, yerleşim, icmâl defterleri, Katastrof Teorisi, yörük, mezraa, Niğbolu, demography, settlement, icmâl defterleri, Catastrophe Theory, yörük, mezraa
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma 15.yy'ın sonunda Niğbolu Sancağı'ndaki demografik yapıyı ve yerleşim düzeniniincelemektedir. Araştırmamız bölgedeki Türkleşme ve İslamlaşma sürecinin başlangıcısayılan bu dönemde, Osmanlı tımar kayıtlarını içeren iki icmâl defterinden elde edilen bilgilerişiğinda, bölgede beşinci yüzyıla kadar giden Türk varlığından başlayarak onbeşinci yüzyılınsonunda Osmanlı öncesi yerleşimlerin fetihten sonra nasıl tekrar canlandığı ve yeni Türkyerleşimlerinin nasıl olustuğu üzerinde yoğunlaşmakta, sancakta yaşayan yerli Hristiyanhalkın nüfus hareketlerini ve Anadolu'dan bölgeye göçen Türklerin durumunuincelemektedir. Aynı zamanda bu çalışma Marksist Balkan historiografisinin önde gelenteorisyenlerinden Hristo Gandev'in Katastrof teorisini eleştirmektedir.İncelenen icmâldefterleri göstermektedir ki bölgenin fethini izleyen dönemde ne ani bir Türkleşme ne detoplu bir İslamlaşma görülmüstür. Fetih sonrasında bölgede sağlanan istikrar ve güven ortamıon altıncı yüzyılda ivme kazanacak olan bu süreclere zemin hazırlamıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines demographic structure and settlement patterns of Niğbolu Sandjak in thethe last two decades of the fifteenth century. Seen through the data provided by the Ottomantax and population censuses (tahrir defterleri), the research shows the demographicmovements of native Christians in the sandjak and new settlers coming from the Asia Minor.The thesis examines the presence of Turkic people in the region from 5th century to the end ofthe 15th century. Based on the two 15th century icmâl defters of Niğbolu Sandjak, this studyfocuses on recovery of pre-Ottoman settlemets and establishment of new Turkish settlements.Also this study criticizes the catastroph theory of Hristo Gandev who developed one of theleading demographic theories of Marxist Balkan historiography. The information we get fromthe icmâl defters does not consistant with Gandev?s Catastrophy Theory. Following theconquest of the region, neither a quick Turkification nor a mass-Islamization was happened inthe sandjak but the secure and peacefull environment provided the infrastructure of theseIslamizationa and Turkification processes for the sixteenth century.