Securitization, militarization and gender in turkey
Türkiye'de güvenlikleştirme, militarizasyon ve cinsiyet
- Tez No: 187810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TORE FOUGNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Güvenlikleştirme, Ordu, Militarizasyon, Cinsiyet, Türkiye, Security, Securitization, Military, Militarization, Gender, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bir ülkedeki güvenlikleştirme süreci o ülkedeki baskın güvenlik anlayışını ve bu anlayışınhangi kaynaklardan nasıl etkilendiğini yansıtır. Türkiye'de güvenlikleştirme sürecimilitarizasyon süreci ile yakın ilşkili olarak tecrübe edilmektedir. Türkiye cumhuriyettarihinde yer alan resmi dört askeri müdahele ile-ikisi direkt darbe olmakla beraber -güvenlikleştirme süreci üzerinde önemli bir etkisi olan yoğun bir militarizasyon sürecindengeçmiştir. Bu süreçlerin ?doğal? olduğu iddia edilse de, bu süreçler oluşturulmuş süreçlerdir.Doğal olma iddası güvenlikleştirme sürecinin daha yumuşak çizgiler ile algılanması içindir.Bu oluşturma özellikle güvenlik gündeminin belirlenmesi açısından cinsiyetçi bir bakışaçısına dayanmaktadır. Cinsiyetçi bakış açısı özellikle kullanılan güvenlik dilininoluşumunda, iletilmesinde pekiştirici rol oynamaktadır. Militarizasyonun güvenlikleştirmesüreci üzerindeki etkisi ile güvenlik gündemi sadece devleti baz alan bir anlayış ileoluşturulmaktadır. Bu durum da birey güvenliğinin göz ardı edilmesine yol açmaktadır.Dahası, güvenlikleştirme ve militarizasyon süreçlerinin arasındaki yakın ilişki sonucundadevlet zaman zaman birey güvenliği için tehdit oluşturabilmektedir. Güvenlik anlayışınınmilitarizasyon çerçevesi içerisinde algılanması ve güvenlikleştirme ve militarizasyonsüreçlerinin arasındaki bu yakın ilişki güvenlik gündeminde olayların gündeme alınmasıhususunda hiyerarşik bir tavrın olmasına sebep olur. Bu da kadınların içinde yer aldığı bireygüvenliği ile ilgili sorunlarının göz ardı edilmesine sebep olur. Bu tez güvenlikleştirme vemilitarizasyon süreçleri arasındaki ilişkiyi ve bu oluşturulmuş süreçlerin cinsiyetçi bir bakışaçısına dayanarak oluşturulduğunu Türkiye üzerinden açıklama amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The process of securitization reflects the dominant security understanding and theforces that play on this security understanding in a country. In Turkey, this processof securitization is experienced in close relation to militarization. With four militaryinterventions since the republic was established, - two of which were full-scale coupsd?état. - Turkey has gone through an intensified process of militarization that hasaffected the process of securitization. These processes are constructed, but claimedto be ?natural? for the securitization to work smoothly. This construction is based ona gendered understanding and discourse especially with the way that the securityagenda is constituted, which helps for consalidation of the dominant securityunderstanding. With the effect of militarization on the process of securitization, thesecurity agenda is formed with the state as the sole referent object, and this results in theindividual security being taken for granted. Furthermore, the state can also be a source ofthreat for individual security within this relationship of securitization and militarization. Themilitarized understanding of security and the close relationship between the processes ofsecuritization and militarization results in a hierarchical attitude towards events anddevelopments where individual security in general, and the security of women in particular,are neglected. This thesis analyzes the relationship between the processes of securitization andmilitarization and shows their gendered construction in Turkey.