A comparative study of Chinese and Turkish economic reform policies in the age of globalization
Küreselleşme sürecinde Çin ve Türkiye'nin ekonomik reform politikası
  1. Tez No: 187808
  2. Yazar: SUN A LEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Economy, Chinese Economy, Development, Globalization, Economic Reform Policies, State Regulation, Liberalization, FinancialLiberalization, Socialist Market System, Financial Reform
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Küreselleşme koşulları altında her ülke farklı tepkiler gösteriyor ve farklıstratejiler uyguluyor olsa da gelişmeyi devam ettirmek her biri için kaçınılmaz, zorbir görevdir. Bu tez, küreselleşme süreci içerisinde Çin ve Türkiye'nin ekonomikreform tarihlerini karşılaştırarak ileride gelişmeyi sağlayabilecek daha verimliyöntemler bulabilmeyi amaçlamıştır. Politik ve sosyo-ekonomik sistemleribirbirinden tamamen farklı olsa da, Çin ve Türkiye küreselleşme sürecine sisteminoluşturduğu benzer fırsat ve risk unsurları ile yüzleşerek aynı zaman dilimindeekonomik reformlar yaparak girmiştir. Bu tez, Çin'in açık ekonomi içinde devletyönetmeliğinin ikilik stratejisini ve Türkiye'nin özel sektöre dayalı öncelikliekonomik stratejilerini inceleyerek, özellikle finans sahasında fazla liberalleşmenin,bir ülkenin ekonomisinin yavaşlamasına neden olacağını ve hatta ekonominin zarargörebileceğini gösterir. Bu tez, kapital hesaplarının fazla liberalleşmesinin Çin'inekonomik başarısını nasıl durma noktasına getirebileceği spekülasyonu ile sonuçlanır.Anahtar Kelime: Türkiye Ekonomisi, Çin Ekonomisi, Gelişme, Küreselleşme,Ekonomik Reform Politikası, Devlet Yönetmeliği, Liberalleşme, FinansalLiberalleşme, Sosyal Piyasa Sistemi, Finansal Reformlar.
Özet (Çeviri)
Though with different strategies and responses, yet all continue to share thesame difficult task of development in this given conditions of globalizing world. Mythesis compares and contrasts the reform history of China and Turkey under theoverarching system of globalization as an attempt to find out better ways to achievedevelopment. Although their socio-economic and political systems differ, China andTurkey have entered the world of globalization by launching the reform policiesalmost at the same time period and both faced the same elements of risks andopportunities generated by this system. My thesis utilizes the methodology ofcompare and contrast to examine China?s dualistic strategy of state regulation withinan open economy and Turkey?s primary economic strategies based on the privateenterprises to deduce that too much liberalization, especially in the field of financialmarket, could cause a slow-down to, if not harm, the economy. The thesis concludeswith the speculation on how such success of Chinese economy could come to a haltif further liberalization especially in the form of capital account liberalizationcontinues in the future.