Sosyalist Feminist Kaktüs ve Mektup dergilerinin toplumsal cinsiyet rolleri konusunda verdikleri mesajların değerlendirilmesi
The evaluation of the messages given by the Socialist Feminist Kaktüs and Mektup magazines concerning the gender roles
- Tez No: 187894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyetçi Sistem, Kadın Sorunu, Gender, Sexist System, Woman Question
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İçinde bulunduğumuz kültürde feminizmin kadınlar için ne anlamlar taşıdığını, buanlamların nasıl yaratıldığını ve üretildiğini anlamak oldukça önemlidir. Buradan hareketlebu çalışmada, Sosyalist Feminist Kaktüs ve Mektup adlı dergiler incelenerek sözkonusudergilerdeki kadın imgelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Mayıs 1988-Eylül 1990tarihleri arasında yayın yapan Sosyalist Feminist Kaktüs dergisi, sosyalist feminist düşünceağırlıklı kadınlara yönelik fikir dergisidir. Kendilerini İslamcı olarak niteleyen kadınlartarafından çıkarılan siyasi içerikli diğer dergi Mektup ise, yayın hayatına 1985 yılındabaşlamış, zaman zaman yayınlanmaya ara vermiş olsa da halen yayınlanan bir dergidir.Bu çalışmada, önce feminizmin gelişimi tarihsel bağlamı içerisinde değerlendirilmiş,ardından bireyin toplusal cinsiyete ilişkin tutumları nasıl kazandığına ve ürettiğinedeğinilmiştir. Daha sonra, dönemsellik gözönünde bulundurularak, Sosyalist FeministKaktüs ve Mektup dergilerinde verilen toplumsal cinsiyet temelli kimlikler ile bukimliklerin yeni koşullara nasıl uyarlandığı, değiştirildiği ve üretildiği nitel karşılaştırmayöntemi ile incelenmiştir.Çalışma, Sosyalist Feminist Kaktüs ve Mektup dergilerinin, kapitalist sistemde kadınınezilmekte, itibar görmemekte ve ikinci plana atılmakta olduğuna yönelik mesajlar içerdiğiiddiası taşımaktadır. Bu bağlamda, her iki dergide de kapitalist sistemde kadın cinselliğininistismar edildiği, kadının kimliksizleştirilerek metalaştırılmakta olduğu ve bununsonucunda kadına sadece tüketici olarak yaklaşılmakta olduğuna yönelik mesajlar vardır.İdeolojik farklılıklarından dolayı konuları ele alış biçimleri ve değerlendirmeleri açısındanfarklılıklar gözlense de her iki yayın organı, kapitalist sistemin, kadının geri plandakalmasında ve ezilmesinde önemli bir etken olduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
In our culture, it is extremely important to understand what feminism means to women andhow these meanings are created and produced. Setting out from this point, in the presentstudy, the Socialist Feminist Kaktüs and Mektup magazines are examined with the aim ofdetermining women?s images in these magazines. Socialist Feminist Kaktüs magazine,published between May 1988-September 1990, is a magazine aimed at women with asocialist feminist perspective. As for another political magazine published by women, whodescribe themselves as Islamist, the Mektup Magazine started to be published in 1985, anddespite some intervals, still continues to exist.In the present study, first of all, the development of the feminist thought has been evaluatedin its historical context, and then, how the individual gains and produces the attitudesconcerning gender has been touched on. Afterwards, taking into consideration the diverseperiods, gender roles and how these roles are adapted to new conditions, how they arechanged and produced in the Socialist Feminist Kaktüs and Mektup magazines have beenexamined through the qualitative comparison method.This study claims that the Socialist Feminist Kaktüs and Mektup magazines conveymessages that women are suppressed, not respected and treated as second-class people inthe capitalist system. In this context, in both magazines, the messages conveyed are thatwomen?s sexuality is exploited, women are materialized and lost their identities, thus, theyare approached only as customers. Even though there are observed differences in taking upand evaluating the issue by them, both magazines stress that capitalist system is animportant factor in the suppression and backward status of women.