Turistlerin alışveriş davranışı: Kapadokya örneği
Tourists' shopping behaviour: The case of Cappadocia
- Tez No: 187897
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVAT TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tüketici Davranışı, Alışveriş, Alışveriş Davranışı, Kapadokya, Tourism, Consumer Behaviour, Shopping, Shopping Behaviour, Cappadocia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETTUR STLER N ALIŞVER Ş DAVRANIŞI: KAPADOKYA ÖRNEĞSaadet Pınar TEM ZKANTurizm ve Otel şletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek LisansDanışman: Doç. Dr. Cevat TOSUNKasım 2005, 98 sayfaAlışveriş önemli bir boş zaman faaliyeti olarak, turizmin önemli elemanlarından birihaline gelmiştir. Alışveriş popüler bir turistik aktivitedir ve genelde seyahatlerin ve tatillerinen önemli harcama yapılan kalemlerinden biridir. Destinasyonlar, yörenin çekiciliğiniarttırmak ve yerel tüccarlara önemli ekonomik gelir sağlamak için alışveriş fırsatlarınınçeşitliliğinin geliştirilmesiyle gittikçe daha çok ilgilenmekteler. Popülaritesi ve öneminerağmen , turistik bir aktivite olarak alışverişin araştırma konusu olarak incelenmesi uzunzaman almıştır ve turistlerin alışveriş davranışlarıyla ilgili sınırlı sayıda deneysel araştırmamevcuttur.Bu çalışmanın temel amacı Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin alışveriş ve tüketimşekillerinin farklı özelliklerini daha iyi anlamaktır. Çünkü turistlerin alışverişinden sağlanangelirler bölge ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Buna rağmen Kapadokya'ya gelenturistlerin alışverişle ilgili algılamaları, deneyimleri ve tatmin olmaları hakkında çok az sayıdagüncel ve deneysel araştıma yapılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada, Kapadokyadaki turistleringenel seyahat ve harcama şekillerini belirtilmiş, perakende satıcıların ve satış yapanpersonelin özelliklerinin turistlerin alışverişten tatmin olma yada olmama düzeylerine etkileriortaya çıkartılmış ve turistlerin yaptıkları alışverişin özelliklerini algılamalarının boyutlarıbelirtilmiştir. Son bölümde bölgede yaşanan alışveriş sorunlarının olumlu yönde değişimgöstermesi için yapılması gerekenler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTOURISTS? SHOPPING BEHAVIOUR : THE CASE OF CAPPADOCIASaadet Pınar TEM ZKANDepartment of Tourism and Hotel Management Master of ScienceSupervisor: Associated Prof. Dr. Cevat TOSUNNovember 2005, 98 PagesShopping as a major leisure activity has become an important element in tourism.Shopping is a popular tourist activity and is often one of the most significant expenditurecategory on vacations and trips. Destinations are increasingly interested in developing avariety of shopping opportunities to increase the attractiveness of a destination and to supplygreat economic revenue to local merchants. Despite its popularity and importance, the subjectof shopping as a popular tourist activity has long been an under-researched area and there islimited emprical research on tourist shopping behaviour.The main aim of the study is to better understand the shopping and consumptionpatterns of different attributes of tourists visiting Cappadocia because tourist shoppingrevenue makes an important contribution to the region economy, yet very little updatedempirical research has been done on tourists? perceptions, experiences and satisfaction inrelation to shopping in Cappadocia. Thus, in these study is determined the underlying oftourist?s general travel and spending patterns, identifed the retails and sales staff attributesthat contribute to tourists? shopping levels of satisfaction, dissatisfaction and scrutinized thedimensions of tourists? perceptions of shopping attributes in Cappadocia. In last section somesuggestions are given to solve the shoppig problems about the region.