Peyami Safa'nın Servir Bedi imzali polisiye-macera türündeki eserlerinin çocuk edebiyatı açısından incelenmesi
An investigation into Peyami Safa's detective-adventure works under the pseudonym Server Bedi in terms of juvenile literature
- Tez No: 188052
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEZAHAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Server Bedû, Çocuk Edebiyatı, Türkçe Eğitimi, Server Bedû, Juvenile Literature, Turkish Language Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
?Peyami Safa'nın Server Bedû mzalı Polisiye-Macera TüründekiEserlerinin Çocuk Edebiyatı Açısından ncelenmesi? adlı tez çalışmasıyla belirtileneserlerin çocuk edebiyatı-Türkçe eğitimi işbirliği kapsamında kullanılabilirliğinitespit etmek amaçlanmaktadır.1924-1940 dönemi içerisinde ilk baskıları yapılan Server Bedû imzalıkitapların son basımları, Damla Yayınları tarafından 2003 yılında yapılmıştır. Buçalışmada Damla Yayınları'nın 2003 baskısı esas alınmıştır.Peyami Safa'nın Server Bedû imzalı polisiye-macera türündeki eserleri,yayınevi tarafından ?Cingöz Recai Maceraları?, ?Çekirge Zehra Maceraları? ve?Kartal hsan Maceraları? şeklinde kategorileştirilmiştir. Buna göre ?Cingöz RecaiMaceraları?, içinde 47 hikâyenin yer aldığı 7 hikâye ve 4 tanesi 2'şer kitaptanoluşmak üzere 9 roman kitabını kapsar. ?Çekirge Zehra Maceraları? serisinde 8hikâyeden oluşan bir hikâye kitabı yer alır. ?Kartal hsan Maceraları? serisi ise herbiri 5'şer hikâyeden oluşan iki hikâye kitabını kapsar. Polisiye-macera türündeki 5roman ve 65 hikâyeyle sınırlandırılan çalışmada kitaplar; vak'a, eğitsel içerik, dil veanlatım özellikleri bakımından nitel araştırma yönteminden yararlanılarak kapsamlıolarak incelenmiştir. nceleme; detaylı okuma, fişleme ve tasnif faaliyetininürünüdür. Ayrıca kitapların Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın genel amaçlarınauygunluğu değerlendirilmiştir.Bir beceri dersi olan Türkçe eğitiminde dil-kültür-kişilik gelişimi boyutudüşünüldüğünde, dil öğretiminin metinlerle yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.Peyami Safa'nın Server Bedû imzalı polisiye-macera kitapları; hemen her yaş grubuinsanın macera, merak, heyecan duygularını besleme özellikleri bakımındanokumaya karşı ilgisini çekebilir.Peyami Safa'nın, kendi imzasıyla yazdığı kitaplar edebû sayılıp incelenmeyedeğer bulunduğu halde, Server Bedû imzalı kitapları ?vakit geçirici?, ?eğlencelik?tabirleriyle nitelendirildiği için ciddiye alınmamıştır. Hâlbuki Peyami Safa; edebûkimliğini, bu kitaplarda da kelime zenginliği ve dil özellikleri ile yer yergöstermektedir. Belirtilen özelliklerin, kitapları sadece eğlenceli olmaktan çıkardığıve kitapların, okuma sevgisi-alışkanlığı kazandırdığı söylenebilir.Çalışmanın sonunda Server Bedû imzalı polisiye-macera türündeki eserlerinçocuk edebiyatı-Türkçe eğitimi işbirliği kapsamında materyal olarak kullanılmasıhususunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis ?An Investıgatıon Into Peyami Safa?s Detectıve-AdventureWorks Under The Pseudonym Server Bedû In Terms Of Juvenıle Lıterature.? aims atfixing the usefulness of the signified works on the juvenile literature and teachingTurkısh collaboration.The books under the pen name Server Bedû, which first appeared in the1924-1940 period, were first published by Damla Publishers in 2003. This study isbased on the copies published in 2003.The detective and adventure works which Peyami Safa wrote under thepseudonym Server Bedû have been categorized by publishing house as ?CingözRecai(Recai the Wily), ?Çekirge Zehra?(Zehra the Grasshopper), ?Kartalhsan?(Ihsan the Eagle). According to this category, ?Recai the Wily? comprisesseven story books which include fourty seven stories, and nine novels four of whichare composed of two volumes. The series of Zehra the Grasshopper include a storybook which is composed of eight stories. And the series of Ihsan the Eagle includetwo story books each of which is composed of five stories. In the study which islimited to five detective-adventure novels and sixty five stories, the books have beenextensively studied in terms of plot, instructional content, language and expressionqualities making use of qualitative research methods. The study is the result ofdetailed reading, making card index and classification. Moreover, an assessment hasbeen made as to the compatibilitiy of the books with the general purposes of theTurkısh Instructıon Programme.Considering the aspect of the language, culture and personality progress inteaching Turkish, a subject which provides skills, it is evident that languageinstruction should be carried out with texts. The books Peyami Safa wrote under thepseudonym Server Bedû might arouse feelings of adventure, curiosity and excitementof people of nearly every age group, thus making them interested in reading.Peyami Safa?s books under his own name are deemed literary and so worthstudying; whereas, the books under the pen name Server Bedû are considered to bethose read as a pastime or for fun and therefore have not been taken seriously.However, Peyami Safa reflects his literary identity in these books as well, which ismanifest in the wide vocabulary and language he employs in them. The signifiedqualities can be said to prove that the books are not purely amusing but rather inspirea love of reading.At the end of the investigation, the suggestions have been made about usingthe dedective-adventure works under the pseudonym Server Bedû as materials on thejuvenile literature-teaching Turkısh collaboration.