Türkiye'nin 2000-2001 ekonomik krizlerinin nedenleri ve alınan önlemler
Turkey's economic crises of 2000-2001 the reasons and precautions taken
  1. Tez No: 188059
  2. Yazar: ORHAN KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Ekonomik Kriz, Kriz Göstergeleri, Enflasyon, KamuAçıkları, Ekonomik Program, Crisis, Economic Crisis, Crisis Indications, Inflation, Public SectorDeficits, Economic Program
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalı manın amacı; Türkiye'de ya anan Kasım 2000 ve ubat 2001krizlerinin nedenlerini ve krizin çözümü için alınan tedbirlerin neler oldu unu ortayakoymaktır.Çalı ma üç bölümden olu maktadır. Birinci bölümde çalı manın amacı,ekonomik krizin tanımı, çe itleri ve göstergeleri açıklanmı tır. kinci bölümde öncekriz döneminde uygulanan ekonomi politikalarının dayana ı olan 2000 YılıEnflasyonu Dü ürme Programının temel unsurları ve hedefleri incelenmi daha sonraya anan ekonomik krizlerin temel nedenleri öncelik sırasına göre ele alınmı tır.Üçüncü bölümde krizin çözümü için alınan tedbirler“Güçlü Ekonomiye GeçiProgramı”çerçevesinde de erlendirilmi tir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this work is to expose what have been the reasons and priorindications of the November 2000 and February 2001 economic crises experienced inTurkey and the precautions taken so as to eradicate those.The work is composed of three chapters. First chapter explains the objectiveand definition of economic crisis, and various sorts and indications of economiccrises. As principal basis of the policies implemented prior to the crises, first of allmain elements and targets of the `Year 2000 Program for Combating with Inflation?are investigated, and then the basic reasons of previous economic crises experiencedin Turkey are sequentially discussed in second chapter. Finally, measures taken inorder to remove the undesired influences of the crises are assessed within theframework of the `Program of Transition towards a Powerful Economy? in chapterthree.