Kemalettin Tuğcu'nun hayatı ve 50 romanından hareketle çocuk edebiyatımızdaki yeri
Kemalettin Tuğcu's life and his importance in children's literature through his 50 novels
- Tez No: 188060
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NEZAHAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Edebiyat, Çocuk Edebiyatı, Popüler Edebiyat, Türkçe Eğitimi, Child, Literature, Children?s Literature, Popular Literature, Turkish Education.v
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
iiiÖZETKEMALETT N TUĞCU'NUN HAYATI VE 50 ROMANINDANHAREKETLE ÇOCUK EDEB YATIMIZDAK YERŞahin Ş MŞEKYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Nezahat ÖZCANAğustos, 2005, 199 SayfaBu master tezi, 1902-1996 yılları arasında yaşayan ve çocuklar için 300'ünüzerinde roman yazan Kemalettin Tuğcu'yu daha iyi tanımayı, eserlerini daha iyianlamayı ve çocuk edebiyatımızdaki yerini belirlemeyi niyet edinmiş bir çalışmadır.Tezimizin giriş bölümünde, çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatı, popüleredebiyat kavramları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebûkişiliği ayrıntılı olarak verilmeye çalışılmış, yazma biçimine ve yazma amacınadeğinilmiştir. Kemalettin Tuğcu'ya yönelik görüşlere yer verilmiş, bu bölümünsonunda eserleri alfabetik olarak listelenmiştir.Yazarın elli romanı, tezimizin ikinci bölümünde, önce genel olaraktanıtılmış, sonra tematik olarak incelenmiştir. Kemalettin Tuğcu'nun romanlarındasevgi, yardımlaşma, çalışarak kazanma, tutumluluk, sabır gibi temalar ağırlıklı olarakişlenmiştir.ivKemalettin Tuğcu'nun romanlarında, başkahramanlar hep çocuktur. Ancakbu çocuklar, çocuk gibi davranmayan, yetişkinin bilgi ve deneyimine sahipçocuklardır. Romanlarda hep iyilik kazanır, kötüler cezalarını bulur.Yazarın romanlarında olaylar genellikle stanbul'da geçer. Bazıromanlarında ise mekân hayalinde yarattığı bir köydür. Birkaç romanında ise, mekânıssız bir adadır.Kemalettin Tuğcu, eserlerini stanbul Türkçesi ile yazmış, uzun tasvirlerdenve uzun cümlelerden kaçınmış, yalın bir anlatımı tercih etmiştir. Romanlarınınkurgusu sağlamdır. Olaylar ve insanlar arası ilişkiler, çocuğun anlayabileceğidüzeydedir. Yazar, yaşadığı çevreyi ve dönemin özelliklerini eserlerine yansıtmıştır.Romanlar hem çocuk hem de ilk gençlik dönemi okuyucusuna hitap etmekte,yetişkinler tarafından da okunabilmektedir.Romanlarında melodram özelliklerin ağır basması, Kemalettin Tuğcu'nunkişiliğinden kaynaklanmaktadır. Yazarın, hayatı ile eserleri arasında sıkı bir ilişkivardır.1928 Harf nkılâbı'ndan sonra, piyasada çocuğa hitap eden kitap bulmanınzor olduğu yıllarda, Kemalettin Tuğcu, romanlarıyla, çocukların okuma ihtiyacınıkarşılamıştır. Kemalettin Tuğcu, birkaç nesle okuma alışkanlığı kazandırmasınarağmen, ihmal edilmiş bir yazardır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTKEMALETT N TUĞCU?S LIFEAND HIS IMPORTANCE IN CHILDREN?S LITERATURE THROUGH HIS50 NOVELSŞahin Ş MŞEKHigh Licence ThesisTurkish Education Main Learning DepartmentThesis Advisor: Yard. Doç. Dr. Nezahat ÖZCANAugust, 2005, 199 PagesThis master thesis is a study which has aimed, to get a better knowledge ofKemalettin Tuğcu who lived between the years 1902 and 1996 and who wrote over300 novels for children, to understand his works better and his importance, in ourchildren?s literature.The introduction of this thesis emphasizes the concepts such as child,literature, children?s literature and popular literature in the firs part, the life of theauthor and his literary charecter has been expressed in detail and his writing aimhave been mentioned. Different points of views about Kemalettin Tuğcu have beenstated and at the end of this part, his works have been listed in an alphabethical order.In the second part of the thesis, fifty novels of the author have been firstintroduced generally, then analyzed thematicly. In his novels Kemalettin Tuğcu,ivmostly studied themes such as love, helping each other, fair income, thriftiness andpatience.Main charecters are always children in Kemalettin Tuğcu?s novels.However, these children don?t behave like a child; they have the knowledge andexperience of adults. In the novels, godness always win and bad people are alwayspunished.The events of the novels, usually take place in stanbul. In some novels ofhim, place is a village which he imagined. In a couple of his novels, place is only anisolated island.Kemalettin Tuğcu, wrote his works in stanbul Turkish, avoided from longdescriptions and long sentences and preferred a simple narration.The fiction of his novels is strong. The relationship between people andevents are at a level which a child can understand. He reflected the place, where helived, and the charecteristic of the period, when he lived to his works. The novelsaddress to both children and early youth period and also can be read by adults.The frequency of melodrama charecteristic in Kemalettin Tuğcu?s novelsstems from his personality. Tehere is a close relationship between his life and hisworks.After the Language Revolation in 1928, in the years at the market it wasquite hard to find a book which adressed to children, Kemalettin Tuğcu, with hisnovels, responded the need of children for reading. Altough Kemalettin Tuğcu hadseveral generations get reading habit, he has been a neglected author.