Necatî'nin gazellerinde anlam çerçevesi
The semantic of Necatî's gazels
- Tez No: 188092
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHSİN MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necatû, gösterge, gönderge, anlam çerçevesi, Necatû, signifer, signified, semantic
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZETNECATÃ'NİN GAZELLERİNDE ANLAM ÇERÇEVESİVARIŞOĞLU, BehiceYüksek lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı ABDTez Danışmanı: Prof. Dr. Muhsin MACİTTemmuz 2005, 160 sayfaOn beşinci yüzyıl şairi Necatû, Türkçe kelimelerin anlamsal yüzeyinden yararlanarakAhmed Paşa ve Şeyhû'den farklı bir yol izlemiştir. Şiir diline yabancı kelimeleringirmeye başladığı bir yüzyılda şiir yazan Necatû, bu akımın etkisinde kalmamış;Türkçe kelimelerle de şiir yazılabileceğini göstermiştir. Necatû'nin şiirinin semantikyüzeyi diğer birçok şairinkine göre daha yerli ve daha içtendir. Göstergelerlegöndergeler arasındaki bağ daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE SEMANTIC OF NECATÃ?S GAZELSM.A. Thesis, Department of Turkish Language and LiteratureSupervisor: Prof. Dr. Muhsin MACİTJune 2005, 160 pages15th century poet Necatû followed a different path from Ahmed Paşa and Şeyhû bymaking use of Turkish words semantic. Necatû who began writry poems in a centurywhen Turkish started to borrow words from other languages, Necatû has not beenunder the influence of this movement. He proved that poems could he writte inTurkish words as well. The semantic of Necatû?s poems are more indigenous andintimute than that of other poets. The connection between signifer and singified isguite visible.