İşletmelerdeki vergisel uyuşmazlıkların idari aşamada çözüm yolları ve Gaziantep uygulaması
Tax disagreement solution ways at administrative phase in companies and Gaziantep case
- Tez No: 188093
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, İşletme, Economics, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi uyuşmazlıkları, Uzlaşma, Vergi hataları, Vergi idaresi, Tax Disagreement, Aggrement, Tax errors, Administrative of tax
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
iÖZETİŞLETMELERDEKİ VERGİSEL UYUŞMAZLIKLARIN İDARİ AŞAMADA ÇÖZÜMYOLLARI VE GAZİANTEP UYGULAMASIKUTLAR, İsmailYüksek Lisans Tezi, İşletme ABDTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet CivanHaziran 2005, 114 sayfaVergi; kamu hizmetlerinin karşılığı olarak devletin egemenlik gücünü kullanarak zorla aldığıekonomik değerlerdir. Bu bağlamda devlet daha çok kamu hizmeti sunabilmek için daha fazlavergi toplamak, mükellefler ise kullanabilir gelirlerinin azalmaması için daha az vergi ödemekisteyeceklerdir. Çatışan bu iki çıkar, zaman zaman vergi ihtilaflarına neden olabilmektedir. Buçalışmanın amacı vergisel uyuşmazlıkların ortaya çıkış nedenlerini ve bu uyuşmazlıklarınidari aşamadaki çözüm yollarını incelemektir. Ayrıca vergisel uyuşmazlıkların idariaşamadaki çözüm yolları, Gaziantep ilindeki muhasebecilerle yapılan bir anket çalışması iledeğerlendirmeye çalışılmıştır. Anket çalışması Gaziantep Serbest Muhasebeci MaliMüşavirler Odasına kayıtlı bulunan 1056 muhasebeciden şu anda fiilen çalışan 500muhasebeci ile 250 kayıtlı stajer arasında rasgele seçilen 100 kişiye uygulanmıştır. Buanketten elde edilen veriler doğrultusunda vergisel uyuşmazlıkların ortaya çıkış nedenleritespit edilmeye çalışılmış ve vergisel uyuşmazlıklara çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTAX DISAGREEMENT SOLUTION WAYS AT ADMINISTRATIVE PHASE INCOMPANIES AND GAZIANTEP CASEKUTLAR, İsmailM.A. Thesis, Department of Business AdministrationSupervisor: Assist. Yrd. Doç. Dr. Mehmet CivanJune 2005, 114 pagesTax is an economical value taken by force for public service response by government usinghis sovereignty power. At this context, government point of view, the give more publicservice, the gets more tax but taxpayer point of view, the more increase their income, the lessgive tax. Because of these two profit conflict, sometimes tax disagreements occur. The aimsof this thesis are to find out the reasons of tax disagreements and to analyze the solutions wayat administrative phase. For these aims a questionnaire study was done on the accountants inthe Gaziantep. For questionnaire study, 100 accountants were selected randomly among the500 accountants and the 250 intern accountants in the 1056 accountants registered to theUnion of Chambers of Certified Public Accounts of Gaziantep. With the results of thisquestionnaire, reasons of tax disagreement defined and a solution manual was proposed fortax disagreement.