Avrupa Birliği ve Türkiye bölgesel kalkınma politikaları: Uygulamalar ve alınan sonuçlar
Regional policy of European Union and Turkey: Applications and acquired results
- Tez No: 188099
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI ÖZSABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel farklılıklar, Bölgesel kalkınma, Türkiye ve AB bölgeselpolitikaları, Ekonomik entegrasyon, Regional differences, Regional development, Regional policies of Turkey and EU, Economic integration
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETAVRUPA B RL Ğ ve TÜRK YE BÖLGESEL KALKINMA POL T KALARI:UYGULAMALAR ve ALINAN SONUÇLARB LD R R, H.NisaYüksek Lisans Tezi, ktisat ABDTez Danışmanı: Prof. Dr. smail H. ÖZSABUNCUOĞLUAğustos 2005, 134 sayfaAvrupa Birliği, kurulduğu tarih itibariyle genişleme stratejisi belirlemiş vesonrasında farklı sosyo-ekonomik yapılara sahip ülkeleri bünyesine almıştır. Bu stratejinin birsonucu olarak kurulduğundan bu yana, hem Birlik bünyesinde hem de üye ülkeler bünyesindebölgesel farklılıklar sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Bölgesel farklılıkların yarattığı olumsuzsonuçları gidermek, bölgeler arasındaki uyum ve dayanışmayı güçlendirmek ve ekonomikentegrasyonu sağlamak adına Birlik, ?Avrupa Birliği Bölgesel Politikası?nı oluşturmuştur.Tüm ülkelerde var olan bölgelerarası farklılık, Türkiye'nin de aşması gereken ciddibir sorundur. Avrupa Birliği'ne tam üye olabilmesi için Türkiye'nin kendi içindeki bölgeseldengesizliklerini gidermesi, Birlik'e üye olduktan sonra ise Birlik dahilindeki konumunuiyileştirme yönünde kat etmesi gereken uzun bir yol bulunmaktadır. Bölgesel politikayı Birlikile yakınlaştırmak için kavramsal, idari ve hukuki bakımdan değişim gerektiren uyumsürecinde Türkiye, kendi olanaklarının yanında Birlik'in aday ülkelere, katılım öncesidönemde sağladığı teknik ve mali kaynaklardan da yararlanma imkanına sahiptir.Türkiye, Avrupa Birliği'nin Katılım Ortaklığı Belgesi ve lerleme Raporlarıçerçevesindeki beklentilerini karşılamak için, Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesinelişkin Ulusal Program'da ?Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu? başlığıaltında çalışmalarını başlatmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTREGIONAL POLICY OF EUROPEAN UNION AND TURKEY: APPLICATIONS AND ACQUIREDRESULTSB LD R R, H.NisaM.A. Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Prof. Dr. smail H. ÖZSABUNCUOĞLUAugust 2005, 134 pagesEU, as of the date it was founded, determined an expansion strategy and integretad the countries which havedifferent socio-economic structures. As a result of this strategy it has been faced the problem of regional differences inEU as well as in the member countries. EU developed the ?EU Regional Policy? in order to overcome the negativeresults of regional differences, to strengenthen the harmonisation and solidarity amoung the regions, and meantime torealise the economic integration.The regional differences that exist in all countries, is a serious problem that must be overcome by Turkey. For afull membership of EU, Turkey must eliminate the regional imbalances, and after being a full member of EU there willbe a long way to go for Turkey in order to improve her position in EU. During the adaptation process which requireschanges in administrative, conceptual, and legal issues, Turkey has the oppurtunity to benefit from the EU?s financialand technical sources besides her own means.For meeting the expectancies of EU in the frame of Accession Partnership and Regular Reports, Turkey hasbegun its operations under the headline of Regional Policy and Coordination of Structural Instruments chapter ofTurkish National Programme.