156 numaralı Ayntab Şer'îyye sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (H. 1312-1314; sayfa 167-250, 1-93,1-8)
The Transcription and analyse of Aintab judicial record number 156 (H. 1312-1314; pages 167-250, 1-93,1-8)
- Tez No: 188100
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELAL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntap, Şer`ûyye sicili, İ`lâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Aintab, Judicial record, İlâm, Kassâm, Hüccet, Charter of a waqf
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
ÖZET156 NUMARALI AYNTAB ŞER`ÃYYE SİCİLİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VEDEĞERLENDİRMESİ (H.1312-1314; SAYFA 167-250, 1-93, 1-8)ERKMEN, AyşeYüksek Lisans Tezi, Tarih Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Celâl PEKDOĞANTemmuz 2005, 482 sayfaHicri 1310-1314 (M. 1892-1896) tarihli, 156 Numaralı Ayntab Şer`ûyye Sicili toplam 394sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şer`ûyye sicilinin ikinci yarısını oluşturan 175 sayfanıntranskripsiyonu yapıldı. Bunların ilk 84 sayfası Nâib Nesim Baltacı dönemine, sonraki 93sayfası Nâib Mehmet Emin Efendi dönemine aittir. Sicilin son 8 sayfasının ise hangi nâibdönemine ait olduğu belirtilmemiştir. Şer`ûyye sicilinin üzerinde çalışılan bu kısım 9 Kasım1894 (10 Cemaziyel-evvel 1312) tarihi ile başlayıp 8 Ekim 1896 (1 Cemaziyel-evvel 1314)tarihi ile sona ermektedir. Bu kısımda toplam 266 dava tespit edilmiştir. Bu davalarda tereke,müderris, imam, mütevelli ve müezzin atamaları; miras; boşanma; alacak verecek; vakfiye;nafaka; vekâlet ve vasi tayini vb. konulara ilişkin belgeler yer almaktadır. Sicilin bazıdavalarında Müslimler arası, gayri Müslimler arası ve Müslim-gayri Müslim arasıanlaşmazlıklar tespit edilmiştir. Osmanlı Devleti mahkemelerinde; Müslim ve gayri Müslimayrımı yapılmamıştır. Müslümlerle gayrı Müslümlere daima eşit davranılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE TRANSCRIPTION AND ANALYSE OF AİNTAB JUDICIAL RECORDNUMBER 156 (H.1312-1314; PAGES 167-250, 1-93, 1-8)ERKMEN, AyşeM.A. Thesis, Department of HistorySupervisor: Assist. Prof. Dr. Celâl PEKDOĞANJuly 2005, 482 pagesAintab Judicial Record Number 156, dated Hicri 1310-1314 (after Christy 1892-1896) hasbeen composed of totally 394 pages. In this research, the transcription of 175 pages from thesecond half of judical record has been done. While first 84 pages of them belong to NaibNesim Baltacı period, next 93 pages belong to Naib Mehmet Emin Efendi period. The Naibperiod of the last 8 pages of record had not been described. Above mentioned parts of thejudicial record starts at 9 November 1894 (in the Islamic calendar 10 Cemaziyel-evvel 1312)and ends at 8 October 1896 (in the Islamic calendar 1 Cemaziyel-evvel 1314). In those parts,totally 266 cases have been detected. In those cases, giving duties for tereke, müderris, imam,admiration and muezzin; heritage; divorce; a dept either you owe or pay; charter of a waqf;determination of livelihood, proxy and guardian etc. were found. In some cases of the recordinvolve the conflicts between Muslim and Muslim, Muslim and non-Muslim, and non-Muslim and non-Muslim people in the society. In the courts of Ottoman Empire,discrimination between Muslim and non-Muslim had never been stated. Always equallybehaved to Muslims and non-Muslims.