Anayasal iktisat çerçevesinde AB Anayasası ve Türkiye
The European Union Constitution and Turkey under the framework of the constitutional economy
- Tez No: 188110
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasal ktisat, AB Anayasası, Avrupa Birliği, Constitutional Economy, The European Union Constitution, TheEuropean Union
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZETANAYASAL KT SAT ÇERÇEVES NDEAB ANAYASASI ve TÜRK YEKAYA, KurtuluşYüksek Lisans Tezi, ktisat Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin YILDIRIMOcak 2006,174 sayfaAnayasal ktisat teorisinin temel amacı mali ve parasal disiplini tesis etmek,siyasal iktidarların ekonomi üzerindeki keyfi müdahalelerini en aza indirmek vedevletin sınırlandırılması ile bireyin ekonomik hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bukonulara ilişkin hükümlerin yer aldığı anayasalara `Ekonomik Anayasa' adıverilmektedir.Günümüzde 25 üyeli bir ekonomik bütünleşmeyi temsil eden AvrupaBirliği'nin yürürlükteki mevzuatı ve henüz onaylanma sürecinde olan Anayasasıincelendiğinde Avrupa Birliği'nin en temel hedeflerinin üye ülkelerdeki parasal vemali disiplini sağlamak, her boyutta hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarakbireylerin refahını yükseltmek olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Avrupa Birliğibünyesinde Anayasal ktisat teorisinin hayata geçirilmiş olduğu anlaşılmaktadır.Bu çalışmada Anayasal ktisat teorisi çerçevesinde AB'ne üyeliksürecindeki Türkiye'nin ekonomik anayasa gereksinimi irdelenerek AB Anayasasıbaşta olmak üzere çağdaş batı anayasaları, AB mevzuatı ve Türkiye Cumhuriyetianayasalarının ekonomik nitelendirmeleri yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EUROPEAN UNION CONSTITUTION AND TURKEYUNDER THE FRAMEWORK OF THE CONSTITUTIONAL ECONOMYKAYA, KurtuluşM.A. Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Assist. Prof. Dr. Metin YILDIRIMJanuary 2006, 174 pagesThe theory of Constitutional Economy aims to supply financial andmonetary discipline, to reduce the arbitrary interferences of political power at leastand to protect the individual rights and liberties by limiting the government.The European Union represents an economic wholeness with 25 members intoday. If it is examined The European Union positive law and the Constitution whichis in approval process yet, we see that financial and monetary discipline with thecomfort of individuals are the most important aims for European Union. In this wayit can be thought that the theory of Constitutional Economy is alive in EuropeanUnion structure.In this study it is examined the economical constitutional necessity ofTurkey in European Union membership process and described by economic first ofall The European Union Constitution, then the modern west constitutions, the bodycurrent law of European Union and the Turkish Republic constitutions.