Bankalardaki ticari kredi uygulamalarında mali tahlil ve istihbaratın etkinliği (Gaziantep halıcılık sektörü uygulaması : 1999-2004)
The Effectiveness of credit analysis and intelligence in commercial banking credits (application: Gaziantep carpeting sector, 1999-2004)
  1. Tez No: 188111
  2. Yazar: İSMET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Mali tahlil ve istihbarat, Ticari krediler, Halıcılık sektörü, Credit analysis and intelligence, Commercial credit, Carpeting sector
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETBANKALARDAKİ TİCARİ KREDİ UYGULAMALARINDAMALİ TAHLİL VE İSTİHBARATIN ETKİNLİĞİ(GAZİANTEP HALICILIK SEKTÖRÜ UYGULAMASI: 1999-2004)ÖZTÜRK, İsmetYüksek Lisans Tezi, İktisat Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin YILDIRIMTemmuz 2005, 153 sayfaBankalarda ticari kredi uygulamalarının en önemli süreçlerden biri, kredi talep edenfirmalar için yapılan mali tahlil ve istihbarat raporlarıdır. Mali tahlil ve istihbarat; kredi talebindebulunan firmanın karakteri, kapasitesi, likiditesi, mali durumu, kârlılığı ve sektörel faaliyetlerihakkında edinilen bilgiler aracılığı ile firmanın kredibilitesinin olup olmadığını tespit etmek içinyapılan çalışmaların tamamıdır.Bankalar firmaları kredilendirirken; güvence, likidite ve kârlılıktemel prensiplerine göre hareket etmektedir. Bu prensipler doğrultusunda kredinin geri ödemekoşulları, miktarı, vadesi, teminatları ve fiyatlama konularında müşteri ihtiyaçlarının doğru tespitedilmesi gerekmektedir. Bankalar bu tür uygulamalarla olası risklerin hafifletilmesiniamaçlamaktadır.Çalışmada örnek firma için yapılan mali tahlil ve istihbarat çalışması iki dönemhalinde ele alınmaktadır. Firmanın mali analizi, 1999-2004 yıllarına ait vergi dairesi onaylıbilanço ve gelir tabloları baz alınarak yapılmaktadır. Çalışmada 1999-2000-2001 yıllarına aitmali tahlil birinci dönem olarak ele alınmakta olup, 2002-2003-2004 yıllarına ait mali tahlil iseikinci dönem olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTIVENESS OF CREDİT ANALYSIS AND INTELLIGENCE INCOMMERCIAL BANKING CREDITS(APPLICATION: GAZİANTEP CARPETING SECTOR, 1999-2004)ÖZTÜRK, İsmetM.A. Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Assist Prof. Dr. Metin YILDIRIMJuly 2005, 153 pagesOne of the most important procedures of commercial credit applications in banking isthe credit analysis and intelligence reports prepared for the firms applying for credit. The creditanalysis and intelligence is a comprehensive study to assess the credibility of the firm by theinformation about the character, capacity, liquidity, financial position, profitability and sectoralactivities of the firm. When evaluating a credit application, the decision mainly depends on thesecurity, liquidity and profitability principles. Repayment period and conditions, collaterals,credit amount, and pricing must be carefully selected based on the needs of the client. Thesemeasures help minimize the risks taken by the bank. The financial analysis and intelligence studyof our case firm is based on the balance sheets and income statements approved by the Ministryof Finance between 1999 and 2004. The financial analysis study involves two periods, the firstone covering the years 1999 through 2001 while the second one covering the years 2002 through2004.