Yöneticilerin liderlik tiplerinde öne çıkan davranış uygulamalarının incelenmesi: Gaziantep turizm sektöründe bir uygulama
The Study of behavioral applications, which emerges on the leadership types of managers: An application at tourism sector in Gaziantep
- Tez No: 188109
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKİNKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Kuruma bağlılık, Sosyal hayat, Etkileşim, İş hedefi, Yönetici, Leadership, Commitment to Organization, Social Life, Interaction, Work Target and Manager
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYÖNETİCİLERİN LİDERLİK TİPLERİNDE ÖNE ÇIKAN DAVRANIŞUYGULAMALARININ İNCELENMESİ: GAZİANTEP TURİZM SEKTÖRÜNDEBİR UYGULAMAİLHAN, Mahmut HakanYüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr.Mehmet TEKİNKUŞMart 2006, 68 sayfaYönetim ve liderlik kavramları günümüzde işgörenlerin performans,motivasyon, sorumluluk, güven, etkileşim ve bağlılık düzeylerinin belirlenmesi veaşama kaydetmesi konularında önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda lider yöneticiolgusu, işgörenlerin mutlak verimliliğini önemli ölçüde belirlemektedir. Yapılanaraştırmada, yöneticilerin liderlik tiplerinde öne çıkan davranış uygulamalarıincelenmiştir. Araştırmanın evreni, Gaziantep'te turizm sektöründe çeşitli düzeylerdeyöneticilik yapan kişilerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise, çeşitlikademelerde yöneticilik yapan 50 idarecidir. Verilerin analizinde birinci bölüm yüzdedağılımı ve frekans yöntemi ile diğer dört bölüm ise frekans ve yüzde yöntemiyleanaliz edilmiş ve yargılara ilişkin aritmetik ortalama dikkate alınarak sınıflandırılıpyorumlanmıştır. Araştırma 68 sayfadan ibarettir. Bu araştırmanın ışığında lideryöneticilerin bulundukları mevcut durumun ve tanımlayıcı özelliklerin, iş yaşantısınave işgörenlerin üzerine etkileri istatistiksel analizler yardımıyla incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE STUDY OF BEHAVIORAL APPLICATIONS, WHICH EMERGESON THE LEADERSHIP TYPES OF MANAGERS: AN APPLICATION ATTOURISM SECTOR IN GAZİANTEPİLHAN, Mahmut HakanPost Graduate Thesis, Department of Administrative SciencesThesis Adviser: Assist. Prof. Dr. Mehmet TEKİNKUŞMach 2006, 68 PagesIn today?s world, managing and leadership applications affect workers andfollowers on performance, motivation, responsibility, trust, interaction, loyalty levelsand improvement on these subjects. For this reason leadership applications directlyaffect the efficiency of workers. This study offers an analysis of manager?sLeadership applications, their ideas regarding their work, their interactions with otherpeople and their targets about future paths. The scope of this study consists of themanagers in different managerial positions in Gaziantep. Research sample wasconsisted of 50 managers. Frequency dispersion and arithmetic average processeswere used for analysis. This research consists of 68 pages. The purpose of thisresearch is to show how the current position of the leaders and their personalcharacteristics affect their employees and their work life by statistical analysis andsurveys.