Mali yönüyle afet yönetimi
The Financial side of disaster management
  1. Tez No: 188253
  2. Yazar: KEMAL ÇEBER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ DULUPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Afetlerin Mali Boyutu, AfetYönetiminde Mali Boyut, Disaster, Disaster Management, Financial dimension ofdisasters, Finance in Disaster Management
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
iiiÖZETMALİ YÖNÜYLE AFET YÖNETİMİKemal ÇEBERSüleyman Demirel Üniversitesi, Maliye BölümüYüksek Lisans Tezi, 207 sayfa, Eylül 2005Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Ali DULUPÇUBu tezin amacı, afet yönetimini mali yönüyle incelemektir. Bunu yapabilmekiçin, afet kavramı, afet yönetimi ve aşamaları, bazı ülkelerin afet yönetimi modelleri,Türkiye'nin afet yönetimi tarihi, hukuki çerçeve, kurum ve kuruluşlar, afetyönetiminde kullanılan kaynaklar incelenmiş, çalışmada çıkış noktası olarak,tarihimiz en büyük ve mali açıdan en yıkıcı afetlerinden olan 17 Ağustos Depremiele alınmış, buradaki mali işleyiş, kullanılan mali kaynaklar esas alınarak, maliaçıdan eksikliklerimiz ve yapılması gerekenler belirlenmiştir.Birinci bölümde, teorik olarak, afet kavramı ve bu kavramın benzerleriyleolan ilişki ve farkları, afet türleri, afet yönetimi ve aşamaları ele alınmış, afetyönetimiyle ilgili bilinmesi gereken temel hususlar bu bölümde açıklanmıştır.İkinci bölümde, öncelikle bazı ülkelerde ki afet yönetimi modelleri elealınarak, bu konuda dünyaya örnek gösterilen ülkeler ile sistem olarak Türkiye'yietkileyen ülkeler incelenmiştir. Afet yönetimi konusunda önemli görülen uluslararasıörgütlenmeler de incelendikten sonra, Türkiye'de afet yönetimi, tarihi süreci ve yasalçerçevesi ile irdelenip, afet yönetiminde görev ve sorumlulukları olan kurum vekuruluşlar ile mahalli idarelerin, silahlı kuvvetlerin ve sivil toplum kuruluşlarınınkonumu değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde ise, afetlerin mali boyutları hakkında bilgiler, dünyadan veTürkiye'den örneklerle anlatılmıştır. 17 Ağustos Depremi detaylı olarak ele alınmış,afetin doğurduğu mali sonuçların yanı sıra, depremden sonraki mali işleyiş vekullanılan kaynaklar incelenmiştir. Bunların sonunda, afet yönetiminde maliişleyişimizin eksiklikleri ve bazı ülkelerdeki uygulamalarda değerlendirilerek,kullanılması gereken yeni mali kaynaklar ve bunların işleyişleri açıklanmıştır.Sonuçta, Türkiye'deki afet yönetimi siteminin çok karışık, dağınık veparçalanmış olarak görüldüğü, bu olumsuzlukların mali boyutta da kendisinigösterdiği ve bir mali sitemimizin olmadığı tespit edilmiştir. Hem afet yönetimisistemimiz tümüyle, hem de mali boyutuyla yeniden düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTHE FINANCIAL SIDE OF DISASTER MANAGEMENTKemal ÇEBERSüleyman Demirel University, The Department of FinancialMA, 207 pages, September 2005Supervising Proffesor: Asst. Prof. Dr. M. Ali DULUPÇUThe main purpose of this thesis is to examine the financial nature of disastermanagement. In order to do so the term disaster, disaster management, somecountries? disaster management models, the history of disaster management inTurkey, its legal framework, the associations, the resources used in the disastermanagement and the 17th August Earthquake were studied. By examining thefinancial resources, financial functioning, discrepancies in finance and what shouldbe done were evaluated.In the first part, term disaster and its resemblances and differences withsimilar ones, disaster kinds, disaster management and its stages were described. Thecore fact that must be known was explained in this part.In the second part some disaster management models in some specificcountries were examined. The countries that are shown to be the best worldwide indisaster management and the countries whose systems affecting Turkey were studied.Disaster management in Turkey and its historical course with its legal framework areresearched after the important associations in disaster management had beeninvestigated. Official associations and local administrations as well as Turkish Armyand non-governmental organizations? role were taken into account.In the third part the financial dimensions of disaster were explained by thesamples taken from Turkey and the World. The 17th August Earthquake wasexamined and financial burdens, the financial functioning after this earthquake andthe resources used were studied. Evaluating some financial lacks in disastermanagement as well as practices in some other countries the new financial resourcesthat must be used and their functions were explained.As a result, the disaster management in Turkey seems very confused,scattered and fragmented, which affects the financial functioning. It is a fact thatthere is no financial system here in Turkey. Both the disaster management and itsfinancial functioning must be regulated from scratch.