İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma (Isparta örneği)
A Survey on the evaluation of teaching programme of primary school religious culture and moral knowledge (the example of Isparta)
  1. Tez No: 188252
  2. Yazar: FATİH ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program, DKAB programı, İlköğretim, Öğretim programı, Öğretmen, Din Kültürü, Eğitim, Programme, Teaching of the RCMK, teacher, curriculum of RCMK, education, RCMK
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde eğitim, çok değişkenli deneysel bir bilim olarak ele alınmaktadır.Dolayısıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi de eğitim bilimin verileri doğrultusunda planlıve programlı yapılmalıdır.Bu araştırmada uygulanmakta olan İlköğretim DKAB Öğretim Programının öğelerineyönelik DKAB öğretmenlerinin görüşleri belirlenmeye ve değerlendirilmeye çalışıldı.Araştırmanın giriş bölümünde, konunun belirlenmesi ve sınırlandırılması araştırmadakullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verildi.İkinci bölümde de Öğretimde programhazırlama ve geliştirme üzerine teorik bir alt yapı oluşturuldu ve uygulanmakta olan DKABÖğretim Programının öğelerine yönelik bilgi verildi. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın temel vealt varsayımları doğrultusunda İlköğretim DKAB öğretim Programı, Isparta merkez il veilçelerinde görev yapan DKAB öğretmenlerinin anket sorularına verdikleri cevaplardan eldeedilen bulgular çerçevesinde değerlendirildi. Konuyla ilgili olarak da şu sonuçlara ulaşıldı:Araştırmaya katılan DKAB öğretmenlerine göre, DKAB öğretim programının amaçlarıamaçlarda bulunması gereken şartları taşımamakta ve amaçlar tam olarak gerçekleşmemektedir.Programın amaçlarının gerçekleşmemesinin nedenleri: muhtevanın amaçlara ulaşmaya yeterincedönük olmaması, amaçların davranışa dönük olmaması okul, aile ve çevrenin derse karşı olantutumu amaçların istenilen düzeyde gerçekleşmemesinde, eğitim araç gereç eksikliği ve haftalıkders saatinin yetersiz olması özel öğretim uygulanmayışı, amaçların iyi belirlenmemiş olması vedersin diğer derlerle ve çevreyle bütünleşmemiş olması şeklinde sıralanmıştır.DKAB öğretmenlerine göre programın içeriği öğrencilerin ilgisini çekmemektedir. Bunedenle içeriğe eklenmesi ve içerikten çıkarılması gereken ünite ve konular bulunmaktadır.DKAB öğretmenleri öğrenme-öğretme süreçlerinde programdan, eğitim ortamından vekendilerinden kaynaklanan problemler yaşamaktadırlar.DKAB öğretmenlerine göre kullanılan ölçme-değerlendirme teknikleri amaçlarıngerçekleşip gerçekleşmediğini ölçmede yetersiz kalmaktadır.Sonuç olarak, Program geliştirme esasları göz önüne alınarak İlköğretim ÖğretimProgramı üzerine yapılan araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; DKAB Öğretim programınınçağdaş program geliştirme esaslarına göre hazırlanmış olduğu ancak DKAB öğretmenlerininprograma yönelik genelde olumsuz bir düşünceye sahip oldukları ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, education is considered as a multi variabled experimental science.Consequently, Religious Culture And Moral Knowledge (RCMK) teaching should planned andprogrammed as education science data.In this research the opinions of RCMK teachers on teaching RCMK programmes apiledin primary schools are tried to be determeined and evaluated.the efficiency of the Religious Culture And Moral Knowledge (RCMK) Teachers hasbeen tried to determine and evaluate according to their own expressions.In the introduction part of the research, the information about the methods andtechniques used on determining and classifying of the subject, is given.On second part, aheroic infrastructure on preparing and devoplopig programme oneducation is composed and the information i given about elements of teaching RCMK proramme.On the thirt part, on the way of maind and sub hypothesis of the study teaching RCMKprogrammes in primary school, is evaluated on the framework of the outrames provided from theanswers given by RCMK teachers in the Isparta on the questionore The results are deduced.According to the RCMK teachers of RCMK do not have the necessary conditions thatshould be and these aims aren?t full filled exactly.The reason of aims not being able to full filledare to become to light a united whole appear come on the scene.The inclusion is not facing enough to the aims, the aims arent adressing to thebehaviours, the attitudes on the lesson of the schools parent and society, the lock of educationmaterial and weekly lesson hours, not applying private teaching methods, not well determinedaims, not to become a united whole with the other lesson.According to the RCMK teachers, the inclusion of the programme does not attract thepupils. So there are some some lesson units and subject that shuld be added or removed from theinclusion The teachers of RCMK have some problems on teching learning process because ofprogramme, education atmosphere and themselves.According to the RCMK teachers, measurement-evalatuation technigues used are notenough anmeasuring whether the aims arefull filled or not.Consequently, when the conclusions of the survey on teaching primary schoolprogramme are evaluated with the consideration of program devoploping basis, its come to lightthat RCMK eaching programme is prepared as to modern curriculum devoloping basis but theteachers of RCMK generally have negative opininon on the programme.