Yerel gazetelerin okuyucularının siyasi tercihlerine etkisi (28 Mart 2004 yerel seçimleri Isparta örneği)
The Influences of the local newspapers to their readers political preferences (March 28th, 2004, Isparts's elections)
  1. Tez No: 188255
  2. Yazar: FERHAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Ulusal Basın, Yerel Gazete, SiyasiKatılım, Seçmen Davranışı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
IIÖZETYEREL GAZETELERİNOKUYUCULARININ SİYASİ TERCİHLERİNE ETKİSİ(28 MART 2004 YEREL SEÇİMLERİ ISPARTA ÖRNEĞİ)Ferhat KAYASüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyoloji BölümüYüksek Lisans Tezi, 2005Bu çalışmanın amacı Isparta İl merkezi kapsamında, yerel basınının,okurlarının siyasi tercihlerini belirlemede etkisinin ne düzeyde olduğunu ve buetkinin nasıl algılandığını belirleyebilmektir.Çalışmada kitle iletişim araçlarının siyasi katılımla ilişkisini ele alanaraştırmalar ve yaklaşımlar incelenmiştir. Çalışma sırasında altı varsayımgeliştirilmiştir. Bu çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir;İlk olarak, Isparta'da yayınlanan yerel gazete okurları, yerel seçim dönemindeokurlarının siyasi tercihlerini belirlemede sınırlı etkiye sahiptir.İkinci olarak, Isparta'da yerel gazete okurları, yerel seçim döneminde yaşanansiyasi gelişmeleri öğrenmede en çok yerel gazetelerden yararlanmaktadır.Üçüncü olarak, Isparta'da yerel gazeteler, yerel seçim döneminde, okurlarınınsiyasi kanaatleri üzerinde yerel TV'ye göre daha etkilidir.Dördüncü olarak, Isparta'da yerel gazete okurları, yerel seçim dönemlerindemiting ve toplantılarla, propaganda çalışmalarına sınırlı düzeyde katılmaktadır.Beşinci olarak, Yerel gazete okurlarının siyasi tercihlerini belirlemede en çokkendi kişisel değerlendirmeleri etkili olmaktadır.Altıncı olarak, Isparta'da yerel gazetelerde yayınlanan siyasi içerikli haberler,yerel gazete okurlarının oy vermeyi düşündüğü parti yada adayla ilgili kanaatlerinideğiştirmekten çok, pekiştirmede etkilidir.Sonuç olarak, Isparta'da yerel gazeteler, okur seçmenlerin oy verme sürecindesiyasi tercihlerini belirlemede sınırlıda olsa etkilidir.
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTTHE INFLUENCES OF THE LOCAL NEWSPAPERSTO THEIR READERS POLİTİCAL PREFERENCES?March 28 th, 2004, ISPARTA?S ELECTIONS?Ferhat KayaThe University of Süleyman Demirel Social Sciences Department HighLicence Diploma Thesis, 2005The aim of this study is to point out how much and how the local press affectsthe readers? political preferences in Isparta.In this study the researches and datas which are connected with means ofcommunity telecommunication systems and their effects to the political participationhave been examined. During the study six main hypothesis were developed. Thefindings of this study are:First; the local newspapers in Isparta have limited effection power to thereaders? political preferences during the election period.Second; the local newspaper readers in Isparta utilize from the local papers tolearn the developments about the elections during the election terms.Third; the local newspapers in Isparta are more powerful and influnce thepeople?s political ideas more effectively than the local TV during this period.Fourth, the people who read the local newspapers in Isparta, during the voteterms don?t attend to the meetings and other election activities densitively. The levelof this participation is not very high.Fifth; the local newspaper readers? political decisious and valuations dependon their own personal opinions about policy. They decide what to do according totheir personal point of view.Sixth; news which are about political matters and developments in Ispartahave not an effection on changing their political preferences but they only affect tostiffen their last decision. They help them to make their opions clear.As a result, we can say that local press and newspapers have an effection onpeople?s political preferences and decisions during the election terms. But this affectis limited.