Türkiye'de ve dünyada kamu mali yönetiminde mali saydamlık kavramının gelişimi ve önemi
Fiscal transparency notion in Turkish and world public fiscal administration
  1. Tez No: 188278
  2. Yazar: MEHMET ALPERTUNGA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: saydamlık, bilgi, denetim, bütçe, kamu mali yönetimi ve hesap verme sorumluluğu, transparency, information, public fiscal administration and accountability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
TÜRKİYE'DE VE DÜNYADAKAMU MALİ YÖNETİMİNDEMALİ SAYDAMLIK KAVRAMININ GELİŞİMİ VE ÖNEMİMehmet Alpertunga AVCİÖZETBu tez yüksek lisans tezi olarak ?Türkiye'de ve Dünya Kamu Mali YönetimindeMali Saydamlık Kavramının Gelişimi ve Önemi? adı altında Mehmet Alpertunga Avcitarafından, Prof. Dr. Figen Altuğ'un danışmanlığı ışığında hazırlanmıştır.1990'lı yıllarda meydana gelen finansal krizler mali saydamlık kavramını ve bukavramın önemini ortaya koymuştur. Bu bağlamda gelişmiş ve az gelişmiş olan birçokülke uluslararası kuruluşların yardımıyla bu kavramı kendi kamu mali yönetimlerineyerleştirmiştir. Mali saydamlık yalnızca gelişmiş ülkeler için değil aynı zamandagelişmekte olan ülkeler için de gereklidir.Bu çalışmada; mali saydamlığın önemi ve gerekliliği, Türkiye ve tüm dünyadakidurumu ve hukuki çerçevesi incelenmiştir.Araştırma yapılırken süreli ve süresiz birçok kaynaktan (kitap, tez, gazete, dergi. . .vb) faydalanılmış, mali saydamlık konusunda çalışmaları olan kişiler ve kurumlarlagörüşülmüştür. Aynı zamanda yasal birçok gelişme büyük bir dikkatle yakından takipedilmiştir ve mali saydamlık kavramının önemi ve gerekliliği tüm yönleriyle ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
FISCAL TRANSPARENCY NOTIONINTURKISH AND WORLD PUBLIC FISCAL ADMINISTRATIONMehmet Alpertunga AVCİABSTRACTThis thesis study named ?Fiscal Transparency Notion in Turkish and WorldPublic Fiscal Administration? has been prepared by Mr Mehmet Alpertunga Avciunder the supervision of Professor Figen Altuğ.Financial crisis, which happened in 1990?ies, proved fiscal transparency notionand importance of this notions. At this context lots of developed and undevelopedcountries placed this notion to their public fiscal administrations with internationalestablishments helps. Fiscal transparency not only necessary for developed countries butalso undeveloped countries.This study analyses fiscal transparencies importance and necessity, notionsposition and legal frame in Turkey and all over the world.Definite and indefinite sources (book, thesis, newspaper, journal etc) used whilethe research started, interviewed with individuals and institutions which had got worksabout fiscal transparency. At the same time a lot of legal developments followed with agreat attention and fiscal transparency notions importance and necessity exhibited withall of its courses.