Avrupa Birliği adaylığı bağlamında Türkiye'de kamu iç mali kontrol reform süreci: Politika transferi ve koşulluluk üzerine bir analiz
Public internal financial control reform process in Türkiye in the context of European Union candidacy: An analysis on policy transfer and conditionality
- Tez No: 982794
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu İşletmeciliği, Yönetişim, Politika Transferi, AB Koşulluluğu, Kamu İç Mali Kontrolü, Saydamlık, Hesap Verebilirlik, Avrupa Birliği, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, New Public Management, Governance, Policy Transfer, EU Conditionality, Public Internal Financial Control, Transparency, Accountability, European Union, Public Financial Management and Control Law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
1980'lerden itibaren dünyada kamu yönetimi anlayışında yaşanan değişimin beraberinde getirdiği reformlar, uluslararası ve ulusüstü kuruluşlar tarafından ulusal kamu yönetimlerine aktarılmıştır. Kamu yönetiminin en önemli ayağını oluşturan kamu mali yönetimi alanına dair reformlar, uluslararası ve ulusüstü aktörler tarafından şekillendirilen ''iyi yönetişim ilkeleri'' etrafında yoğunlaşmıştır. Yaşanan dönüşüm süreci çağdaş bir devlet olan ve uluslararası kuruluşlarla yakın ilişkiler geliştiren Türkiye'de de reform çabalarını beraberinde getirmiştir. Türkiye'deki kamu mali yönetim reformu çabalarının en önemli çıktılarından biri politika transferi olma niteliğini haiz 5018 sayılı KMYKK'dır. Türkiye'nin kamu mali yönetim reform dinamiği 1990'lı yılların sonunda AB adaylığının itici gücü bağlamında şekillenmiş, AB koşulluluk ilkesinin getirisi olarak bir politika transferi örneği olan 5018 sayılı Kanun da bu kapsamda yürürlüğe girmiştir. Tezde, Türkiye'nin KİMK sisteminin yeniden düzenlendiği süreç incelenecektir. Bu amaçla birinci bölümde, kamu yönetimi alanında yaşanan dönüşüm kapsamında gerçekleştirilen mali yönetim reformları ile uluslararası ve ulusüstü kuruluşların reform sürecindeki rolleri ele alınacaktır. İkinci bölümde, tezin teorik çerçevesini oluşturan politika transferi kavramı ve koşulluluk ilkesine yer verilecektir. Bu kapsamda, Avrupalılaşmayı sağlayan AB koşulluluğu ilkesi ve AB'nin politika transferi araçları incelenecektir. Tezin son bölümünde ise 1999 yılında aday devlet ilan edilen Türkiye'nin KİMK alanında attığı adımlar AB'nin politika transferi araçları kapsamında incelenerek, Türkiye'nin en önemli reform belgelerinden biri olan 5018 sayılı Kanun kapsamında KİMK düzenlemelerine ve Kanunun iyi yönetişim ilkeleriyle olan uyumuna yer verilecektir. Sonuç bölümünde, genel değerlendirme yapılarak öneriler getirilecektir.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s, reforms driven by a changing understanding of public administration worldwide have been transferred to national public administrations by international and supranational organizations. Reforms in the field of public financial management, which constitutes the most important pillar of public administration, have centered around the principles of ''good governance'' shaped by these international and supranational actors. This transformation process has also triggered reform efforts in Türkiye, a modern state with close ties to international organizations. One of the most significant outcomes of Türkiye's public financial management reform efforts is the Public Financial Management and Control Law No. 5018, which exemplifies policy transfer. The dynamics of Türkiye's public financial management reform were shaped in the late 1990s under the influence of its European Union (EU) candidacy, and Law No. 5018 -an example of policy transfer resulting from the EU's conditionality principle- was enacted within this framework. In this thesis, the reorganization process of Türkiye's Public Internal Financial Control (PIFC) system will be examined. To this end, the first chapter will discuss financial management reforms implemented within the broader transformation of public administration, along with the roles played by international and supranational organizations in this reform process. The second chapter will explore the concept of policy transfer and the principle of conditionality, which together constitute the theoretical framework of the thesis. Within this context, the EU's principle of conditionality -an essential mechanism for Europeanization- and the instruments it employs for policy transfer will be analyzed. In the final chapter, Türkiye's steps in reforming its PIFC system, following its designation as a candidate country in 1999, will be examined through the lens of the EU's policy transfer tools. This section will also cover the PIFC regulations introduced under Law No. 5018 -one of Türkiye's most significant reform documents- and evaluate the alignment of this law with good governance principles. The thesis will conclude with a comprehensive assessment and a set of recommendations.