The Effects of aid on inflation: The role of financial market developemt
İktisadi yardımın enflasyon üzerindeki etkileri: Mali piyasadaki gelişimin rolü
- Tez No: 188422
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİN SAYEK BÖKE, YRD. DOÇ. DR. BİLİN NEYAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ktisadi Yardım, Enflasyon, Mali Piyasalardaki Gelişme, Aid, Inflation, Financial Market Development (FMD)
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez uluslararası iktisadi yardım ile enflasyon arasındaki ilişkiyi malipiyasalardaki gelişmenin bu ilişki üzerindeki etkisini de dikkate alarak araştırmaktadır.Ana hipotez, iktisadi yardımın enflasyon üzerinde anlamlı pozitif bir etkiye sahipolduğudur. Mali piyasalar yeterince gelişmiş olduğunda iktisadi yardımın enflasyonuarttırıcı etkisinin azalması beklenmektedir. Dinamik ilişki, 60 ülke için 1975-2004döneminin mümkün noktalarını kapsayan dengesiz panel veri kullanımına imkansağlayan genelleştirilmiş momentler metodu (GMM) yardımıyla incelenmektedir.Araştırma sonuçları hipotezi desteklemektedir. Ayrıca, sonuçlar birçok kontrol değişkenive farklı mali piyasalardaki gelişme ölçütleri karşısında tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between foreign aid and inflationconsidering the effect of financial market development (FMD) on this relationship. Themain hypothesis is that aid has a significant positive impact on inflation. When thefinancial markets are developed enough, the upward effect of aid on inflation is expectedto be diminished. The dynamic relationship is analyzed utilizing generalized method ofmoments (GMM) estimation which accommodates the use of an unbalanced panel dataset, covering 60 countries in the period 1975-2004, where available. The results of theempirical analysis support the hypothesis. Furthermore, the results are robust to severalcontrol variables, and alternative measures of financial market development.