A Genetic algorithm-based search for parametric reform alternatives for the Turkish pension system: 2005-2060
Türk emeklilik sistemi için parametrik reform alternatiflerinin genetik algoritma yardımıyla saptanması
  1. Tez No: 188423
  2. Yazar: MUSTAFA ARTUN ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik Reformu, Genetik Algoritmalar, Pension Reform, Genetic Algorithms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETTÜRK EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN PARAMETRİK REFORMALTERNATİFLERİNİN GENETİK ALGORİTMA YARDIMIYLA SAPTANMASI:2005-2060Alparslan, Mustafa ArtunYüksek Lisans, İktisat BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Serdar SayanAğustos 2005Bu tezde, Türk emeklilik sisteminin 2005-2060 yılları arasındaki uzun vadeligelir gider dengesini sağlayabilecek parametrik reform alternatifleri aranmaktadır.Çalışmada, öncekilerden farklı olarak SSK'ya tabi nüfusun uzun dönem tahmini çalışan-emekli bileşiminde bağlama ve prim oranlarında yapılacak ayarlamaları takibengözlenecek değişiklikler gözönüne alınmaktadır. Bu değişiklikler, çalışan ve emeklimaaşlarındaki hareketlerin işgücü yapısı üzerindeki etkilerini tahmin etmeyikolaylaştıran, esneklik tahminleri kullanılarak modellenmektedir. Bu çerçevedemuhtemel politika alternatifleri bu amaçla geliştirilen bir genetik algoritma yardımıylasaptanmaktadır. Elde edilen sonuçlar şu anda gündemde olan ya da yakın geçmişteuygulanmış reform alternatifleriyle karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA GENETIC ALGORITHM-BASED SEARCHFOR PARAMETRIC REFORM ALTERNATIVESFOR THE TURKISH PENSION SYSTEM: 2005-2060Alparslan, Mustafa ArtunM.A., Department of EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Serdar SayanAugust 2005In this thesis, we search for parametric reform alternatives so as to achieve abalance in the long term accumulated difference between pension expenditures andrevenues of the SSI, the largest pension fund in Turkey, from 2005 to 2060. Theprojected worker-retiree composition of the pension system is allowed to change alongwith proposed policy changes in contribution and replacement rates. These changes inpopulation structure are modeled by estimated work and pension income elasticities oflabor supply values so that the resulting changes in the incomes of the worker could nowaffect the retirement decision. Possible policy alternatives are then found by a geneticalgorithm developed for this purpose. Finally, the results obtained from the program arecompared with previous and current reform proposals.