The Implementation of Ottoman religious policies in Crete 1645-1735: Men of faith as actors in the Kadı court
1645-1735 yılları arasında Girit'te uygulanan Osmanlı din politikaları: Kadı mahkemesinde din adamları
- Tez No: 188421
- Danışmanlar: DR. EUGENİA KERMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Girit, kadı mahkemesi, ihtida, Ortodoksluk, slam, Crete, kadı court, conversion, Orthodoxy, Islam
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET1645-1735 yılları arasında Girit'te Uygulanan Osmanlı Din Politikaları:Kadı Mahkemesinde Din AdamlarıBu çalışmanın konusu on yedinci yüzyılda Girit'in Osmanlı topraklarınakatılmasından hemen sonra adada uygulanan Osmanlı din politikasıdır. Bu politika Venedikyönetimi zamanında adanın yoksun olduğu Ortodoks hiyerarşisinin Osmanlılar tarafındanyeniden kurulması ve slamiyet'in yayılmasını içerir. Ortodoks Kilisesi'nin tekrar kurulmasıaşamasında adada yaşananlar, Avrupa'dan gelen Katolik ve Protestan misyonerlikfaaliyetlerinin Osmanlılar'ın stanbul'daki Ortodoks Patrikhanesi'yle ilişkilerini etkilemesiyledoğrudan etkileşim içindedir. Adadaki Müslüman nüfusun artması ise başlıca Hıristiyanhalkın ihtidasının bir sonucudur. Bu dönemde Girit'te tekkeler ve dervişler Osmanlılartarafından desteklenmiştir. Bu tezde sözkonusu iki yönlü din politikasının incelenmesininardından adadaki din adamlarının yeni sistemle bütünleşmeleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Implementation of Ottoman Religious Policies in Crete 1645-1735:Men of Faith as Actors in the Kadı CourtThe arrival of the Ottomans in the first half of the seventeenth century was marked bya twofold religious policy on the island: The reestablishment of the Orthodox hierarchy andthe establishment of Islam. The reestablishment of the Orthodox hierarchy was in contrastwith the religious policy of the previous Catholic Venetian rule. The relationship of theOttomans with the Patriarchate in Istanbul, as affected by the Protestant and Catholicmissionaries from Europe, was a determinant in what was happening in Crete at this period.The establishment of Islam on the other hand was mainly a result of conversions. TheOttomans endorsed the mystical religious orders on the island in this period. After anexamination of these processes, this thesis investigates the involvement of the Christian andMuslim men of faith into the new system.