The US foreign policy and the institutionalization of dependency in the periphery in the post-WW2 era: Turkey and India compared (1947-73)
İkinci dünya savaşı sonrasında ABD'nin dış yardım politikası ve çevrede bağımlılığın kurumsallaşması: Türkiye ve Hindistan karşılaştırması (1947-73)
  1. Tez No: 188431
  2. Yazar: LEYLA ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cold War, Foreign Aid, Underdevelopment, Dependency, Center-Periphery, Development, Political Economy, Ruling Elite Coalition, Superpower
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 570
Özet
İkinci Dünya Savaşı Sonrasında ABD'nin Dış Yardım Politikası ve Çevrede BağımlılığınKurumsallaşması: Türkiye ve Hindistan Karşılaştırması (1947-73)Leyla ŞenTarih BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Oktay ÖZELŞubat 2003İkinci Dünya Savaşı Sonrasında ABD'nin Dış Yardım Politikası ve Çevrede BağımlılığınKurumsallaşması: Türkiye ve Hindistan Karşılaştırması (1947-73)'de kalkınma politikalarınınnihai amacına ulaşmamasına neden olan sosyo-politik faktörler incelenmiştir. Her iki ülke içinde, kalkınma çabaları, ulaşılan büyüme seviyeleri açısından başarı; gelir dağılımındaki adalet,tabanda refahın yaygınlaştırılması ve ekonomik sektörlerin tam kapasite işleyişleriniengelleyen kısıtlılıklarla karşılaşıldığında kendi ayakları üzerinde durabilme derecesiaçısından başarısız olarak kabul edilmektedir. Doğal kaynaklar, sınıf dinamikleri vesanayileşme düzeyleri arasındaki farklılığa rağmen, Türkiye ve Hindistan, kalkınmaçabalarında aynı tür eksikliklerle karşılaşmışlardır. Tanımlanan mevcut eksiklikler, ekonomipolitiğin gizil güçleri çerçevesinde açıklanabilir.Çalışma kapsamında söz konusu ?gizil güçler?, iç ve dış dinamikler olarak tanımlanmıştır. ?İçdinamikler?, Türkiye ve Hindistanın yönetici elit koalisyonunu işaret ederken, ?dışdinamikler? merkez ülkeler, özellikle de ?özgür dünya? bloğunun süpergücü ABD ve 2.Dünya Savaşı sonrasında kurulmuş olan kapitalist ekonomik düzenin temel mekanizmalarıolarak ifade edilmiştir. Bu dinamikler, çalışmanın temel hipotezine bağlı olarak stratejikgörüşlere göre kategorize edilmiştir. Çalışmanın temel hipotezi, iç ve dış dinamiklerinetkileşiminden dolayı kalkınma çabalarının tatmin edici sonuçlara ulaşmadığınısavunmaktadır.Sürecin sorun teşkil eden yönü kaynak bölüşümü, kapital birikimi ve ulusal kalkınmaönceliklerindeki sapmalar olduğu için iç dinamikler yönetici elit koalisyonu ilesınırlandırılmıştır. Her iki ülkede de yönetici elit koalisyonu kendi çıkarlarını tehdit edenpolitikaları etkisizleştirme, kendi çıkarları doğrultusunda ulusal kalkınma hedeflerindesapmalara yol açma ve kendi faydalarına olan stratejiler geliştirme konularında kayda değerbir başarı göstermişlerdir. Etkin ve adaletli olmayan vergi sistemleri, başarıya ulaşamayantoprak reformu projeleri, kırsal alana yönelik başarısız bölgesel ve yapısal kalkınma çabaları,kıt kaynakların verimsiz ama çabuk kar getiren sektörlere bölüşümü ve kamu kaynaklarınınçeşitli şekillerde kesintisiz akışı yönetici elit koalisyonun en fazla başvurduğu stratejilerolmuştur.Dış dinamikler ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında egemen güç olarak ortaya çıkan, ?özgürdünya? bloğunun süper gücü, dış yardım politikası gibi uluslararası düzende egemenkonumunu pekiştirmeyi hedefleyen politikaları ve Soğuk Savaşın yönünü belirlemedeoynadığı başat rolü nedeniyle ABD ile sınırlı tutulmuştur. İzlediği stratejilerle ABD enazından Türkiye ve Hindistan örneğinde, gerçekleşemeyen kalkınma amaçlarına şu ya da buşekilde katkıda bulunmuştur. Dış yardım ile az gelişmiş ülkelerdeki ?fasit yoksullukdöngüsü?nü kırma iddiasının aksine ABD ve kapitalist ekonomik sistemin temelenstrümanları mekanik yaklaşımlarıyla bu ülkelerin ?fasit bağımlılık döngüsü?nünpekişmesine katkıda bulunmuşlardır.ANAHTAR KELİMELER: Soğuk Savaş, Dış Yardım, Azgelişmişlik, Bağımlılık, Merkez-Çevre, Kalkınma, Ekonomi Politiği, Yöneten Elit Koalisyonu, Süpergüç
Özet (Çeviri)
the US Foreign Aid Policy and The Institutionalization of Dependency in the Periphery:Turkey and India Compared(1947-73)Leyla ŞENDepartment of HistorySupervisor: Asst. Prof. Oktay OzelFebruary 2003The US Foreign Aid Policy and the Institutionalization of Dependency in the Periphery:Turkey and India Compared (1947-73) analyzes the socio-political determinants in Turkeyand India those led to unattainment of the ultimate objective of the development policies inthe post-WW2 era. In both countries, development endeavors are regarded as successconcerning the realized growth levels, but as failures with respect to equality in incomedistribution, welfare at grassroots and the degree of self-reliance, that is the ability to developalternatives when facing with various kinds of obstacles impeding full-capacity functioning ofthe sectors. Despite their differences in natural resources, class dynamics and industrializationlevels Turkey and India faced similar deficiencies in their development endeavors. Thediagnosed prevailing deficiencies can be explained by the disguised forces of politicaleconomy.In the scope of the study, these disguised forces are defined as inner and external dynamics.While the inner dynamics indicate the ruling elite coalition of Turkey and India, the externaldynamics refer to the center countries, particularly to the superpower of the `free world? bloc,the USA and the main mechanisms of the capitalist economic order that the center countriescreated in the post-WW2 era. Categorization of these dynamics is done with respect tostrategic considerations rather than technical ones in accordance to the key hypothesis of thestudy, which argues the unsatisfying outcomes of the development endeavors, are due to theinterplay of inner and external dynamics.As the problematic aspect of the process is related to resource allocation, capital accumulationand divergences in the national development priorities, inner dynamics are limited to theruling elite coalition. In both countries the ruling elite coalitions had a considerable success inemasculating the policies challenging their interests, led divergences in the nationaldevelopment objectives by their interest-orientation, and launched strategies for their ownwellbeing. Inefficient tax systems, failing land reform policies, sabotaged communitydevelopment attempts in rural areas, allocation of scarce resources to unproductive but quickprofit earning sectors, ceaseless flow of public resources in various forms are among theprimary strategies of the ruling elite coalition.The external dynamics are restricted to the superpower of the `free world? bloc due to itshegemony in the immediate post-WW2 era, its policies such as foreign aid which wasdesigned to reinforce its stance in the international arena and its being one of the arch shaperof the course of the Cold war. By these, the USA, in one way or another, contributed greatlyto the unattained development objectives, at least in the case of Turkey and India. In contrastto the claim of breaking the `vicious circle of poverty` in the less developed countries throughforeign aid, the USA and main instruments of the capitalist economic order by theirmechanical approach contributed to the reinforcement of the `vicious circle of dependency`.