'Alasse, whatte truste is in this worlde?': Lancastrian and Yorkist history writting in an English Chronicle
Bir İngiliz kroniği'nde Lancaster ve York tarih yazımı
- Tez No: 188436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD THORNTON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bir ngiliz Kroniği, Davies Kroniği, geç Ortaçağ dönemipolitikası, Lancaster ve York tarih yazımı, An English Chronicle, the Davies Chronicle, late medieval politics, Lancastrian and Yorkist history writing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yakın bir dönemde Galler Ulusal Kütüphane'sinde (MS 21608), John S.Davies'in 1856 yılında yayımladığı Davies Kroniği veya Davies'in Kroniği başlıklımetinle özdeş bir el yazması bulundu. Davies, Oxford Bodleian Kütüphanesi MSLyell 34'te bulduğu, II. Richard ve IV. Henry dönemlerinde hasara uğramış olanmetni kullanmıştır. Yakın zamanda bulunan metni temel alan Bir ngiliz Kroniği1377-1461, II. Richard, IV. Henry, V. Henry ve VI. Henry dönemlerinikapsamaktadır. Kronik, bölgesel tarih yazımına ve geç Ortaçağ dönemi Brutgeleneğine ait önemli bir kaynak olarak iki farklı bölümden oluşmaktadır: Kronik'in1377-1422/37 yıllarını kapsayan birinci bölümü Lancasterlı bir derleyici tarafındanyazılmış iken, The Continuation 1440-1461 kısmı Yorklu bir yazar tarafından kalemealınmıştır. Bu iki yazar şüphesiz, geç Ortaçağ dönemi politikası hakkında birbiriyleçelişen bakış açılarına sahiptiler ve Kronik bu yolla okuyucusuna, Lancaster ve Yorktarih yazımlarını keşfetme olanağı sunmaktadır.Bu tez, Kronik'te bahsi geçen dönemin politikasına getirilen iki farklı bakışaçısını tartışmaktadır. Bu çalışmada, Ortaçağ dönemi tarih yazımının ve özellikleLancaster ve York tarih yazımlarının analizi yapıldı. Bu tezde, Kronik'in genel yapısıüzerine çalışıldı. Her bir alt bölümde, politikaya dair geliştirilen Lancasterlı veYorklu perspektifler ve bu bakış açılarının tarih yazımlarına nasıl yansıdığıaraştırıldı. Buna bağlı olarak, bu tez, hem geç Ortaçağ dönemine ait tarih yazımı hemde politika hakkında bir anlayış sunan Kronik'i değerlendiyor.
Özet (Çeviri)
At the National Library of Wales a manuscript (MS 21608) has been foundrecently which contains a text that is identical with what John S. Davies published in1856 under the title of the Davies Chronicle and Davies?s Chronicle. Davies madeuse of the text that he had found in Oxford, Bodleian Library MS Lyell 34, whichwas damaged for the reigns Richard II and Henry IV. An English Chronicle 1377-1461, which is based on the recently found text, covers the reigns of Richard II,Henry IV, Henry V and Henry VI and for the reigns of Richard II and Henry IV thetext has not been damaged. As a crucial source for the vernacular history writing andthe Brut tradition in the late Middle Ages, the Chronicle contains two different parts:the first part of the Chronicle, that is 1377-1422/37 version was written by aLancastrian compiler and the second part, that is the Continuation 1440-1461, waswritten by a Yorkist author. Undoubtedly, they had contrasting approaches to thepolitics of the late medieval period and the Chronicle offers its readers anopportunity to explore Lancastrian and Yorkist history writing.This dissertation discusses both contrasting approaches to the politics of theperiod in the Chronicle. While doing this, history writing in the late medieval period,and especially Lancastrian and Yorkist history writing has been analyzed. Broadly,the general structure of the Chronicle has been examined. In each subsequentchapter, the Lancastrian and Yorkist perspectives about the politics and how theseviewpoints were reflected in their writings have been explored. Accordingly, thisdissertation investigates the Chronicle, which offers both an insight to the politicsand history writing of the late medieval period.