3+1 essays on the Turkish economy
Türkiye ekonomisi üzerine 3+1 makale
- Tez No: 188437
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN BERUMENT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Güven bunalımı, Borç yönetimi, Borç vadesi, Verim e risi, Dolar-Avro paritesi, Çıktı, Enflasyon, Reel döviz kuru, Konsolide bütçe, Kamukesimi borçlanma gere i, Mali duru, Vektör Otoregresyon, Ruh hali, Maneviyat, Üretkenlik.vi, Confidence crisis, Debt management, Debt maturity and Yield curve, USD-Euro Parity, Output, Inflation, and Real Exchange Rate, Consolidated Budget, Public Sector Borrowing Requirement, Fiscal Stance, Vector Auto Regression.Mood, Morale and Productivityiv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETTÜRK YE EKONOM S ÜSTÜNE 3+1 MAKALEYücel, Mustafa ErayDoktora, ktisat BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan BerumentEylül 2005Bu tez dört makaleden olu maktadır. lk makalede Hazine ihale vadeleri ileihale faizleri arasındaki ili ki incelenmi tir. 1988'den 2004'e kadar Türkiye Hazineverileri kullanıldı ında-özellikle 1995-2000 dönemi için-ihale faizleri ve vadeleriarasında ters yönlü bir ili ki gözlenmi tir. Bu bulgu Hazine'nin ihale vadelerini,faizleri fazla artırmayacak biçimde seçti ine i aret etmektedir. 2001 sonrası dönemiçin ise söz konusu ters yönlü ili kinin de i ti i rapor edilmektedir. kinci makaledeABD doları-Avro paritesinin-ihracatı ço unlukla Avro ve ithalatı ço unlukla dolarcinsinden yapılan-bir küçük açık ekonomiye etkileri incelenmektedir. Ampirikbulgular, Dolar-Avro paritesindeki bir artı ın ulusal para birimini de erlendirdi ini,enflasyonu dü ürücü oldu unu ve çıktıyı artırdı ını göstermi tir. Üçüncü makalede,bütçe dahilinde ve haricinde geli en kamu harcamaları arasındaki ili kivincelenmektedir. Çalı manın ana bulgusu bütçe açı ı istatistiklerinin enformasyonaçısından de ersiz olmadı ıdır; ancak bu istatistikler Türkiye ekonomisi için maliyepolitikasının duru unu ölçmekte kullanıldı ında yanıltıcı neticeler do urabilecektir.Son makalede, Türkiye'nin sanayi üretim performansı ile popüler bir futboltakımının - Fenerbahçe -ba arısı arasındaki ba lantı ele alınmaktadır.Fenerbahçe'nin ba arısı çalı anların ruh hallerinin veya morallerinin bir ölçüsüolarak yorumlanmaktadır. Gerçekle tirilen transfer fonksiyonu analizine göre,toplumsal moralin ölçüsü olan takımın uluslararası kupalardaki ba arısı ile ekonomikperformans arasında aynı yönlü ve anlamlı bir ili ki söz konusudur. Aynı ili kitakımın yurt içi ba arıları için gözlenememi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT3+1 ESSAYS ON THE TURKISH ECONOMYYücel, Mustafa ErayPh.D., Department of EconomicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Hakan BerumentSeptember 2005This dissertation comprise of four essays. The first essay studies the relationshipbetween treasury auction maturity and auction interest rates. Using the Turkishauction data from 1988 to 2004, a reciprocal linkage between auction interest ratesand maturities is observed, especially for the 1995-2000 period. This suggests thatunder an adverse shock, treasury decreases the auction maturity in order not toincrease interest rates too much. A change in this reciprocal relationship is alsoreported for the post-2001 era. The second essay assesses the effect of USD-Europarity on a small open economy for an economy where its exports are predominantlydenominated in Euros and imports are denominated in USD. The empirical evidencesuggests that a positive innovation in USD-Euro parity appreciates the localcurrency, decreases inflation and increases output. The third essay studies theiiirelationship between on-budget and off-budget expenditures in Turkey and concludesthat information content of the budget deficit statistics is not empty; however, itmight be misleading in assessing fiscal stance for Turkey. The final essayinvestigates the connection between Turkish industrial production performance andthe success of a popular Turkish football team, namely Fenerbahce. The success ofFenerbahce is interpreted as a proxy for the workers' mood or morale. Performing atransfer function analysis on my monthly data set, I reveal a positive feedback fromFenerbahce's success, which proxies workers' mood/morale, to economicperformance. Evidence of the effects of games against domestic rivals on industrialperformance is not statistically significant.