Containing Tito: U.S. and Soviet policies towards Yugoslavia and the Balkans, 1945-1955
Tito'yu çevrelemek: Amerika ve Sovyetlerin Yugoslavya ve Balkan politikaları, 1945-1955
  1. Tez No: 188435
  2. Yazar: LEVENT İŞYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDWARD P. KOHN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tito, Yugoslavya, Balkan Federasyonu, Balkan Paktı, Türkiye Yunanistan, Bulgaristan, Sovyetler Birliği, ABD, Soğuk Savaş, Tito, Yugoslavia, Balkan Federation, Balkan Pact, Turkey, Greece, Bulgaria, Soviet Union, U.S.A, Cold War
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez Balkanlarda Soğuk Savaş'ın erken dönemlerini tarihsel ve bölgeseletkenleri de hesaba katarak incelemektedir. Özellikle, Balkan federasyonu planları veBalkan Paktı'na odaklanmaktadır.Yugoslavya bu işbirliği çabalarında temel aktördü ve süpergüçlerleilişkilerinde imtiyazlı bir ülkeydi. Tez Yugoslavya'yı analizin merkezine koyarak budönemi ve iki bölgesel ittifakın bölge ve Soğuk Savaş üzerindeki etkilerini yenidenele almaktadır.Balkan federasyonu planları katılan tarafların tarihsel eğilimlerinin SoğukSavaş'taki uzantısıdır. Balkan Paktı ise tamamen bir Soğuk savaş aracıdır amaçöküşünü kökü bölgesel ilişkilerde yatan Soğuk Savaş dışı sebepler tetiklemiştir.Balkanlardaki erken dönem Soğuk Savaş, tarihi ve bölgesel etkenlerin rolünüsüpergüç politikalarıyla eşit muamele ederek çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the early Cold War in the Balkans by bringing historicaland regional factors into play. In particular, it focuses on the plans for a Balkanfederation and the Balkan Pact.The major actor in these cooperation attempts was Yugoslavia, and it was aprivileged state in its relations with the superpowers. By putting Yugoslavia into thecentre of analysis, this thesis reconsiders this period and the influence of these tworegional alliances upon the regional and Cold War relations.Balkan federation plans were the extension of historical tendencies of thecontributing parties. Balkan Pact was completely a Cold War tool but its demise wastriggered by non-Cold War reasons rooted in the regional relations. Early Cold Warin the Balkans should be studied by treating the role of historical and regional factorsas equal with the superpower policies.