Osmanlı'dan modern Türkiye'ye geçiş döneminde aydınların medeniyet-din ilişkilerine bakışı Hüseyin Kâzım Kadri ve Musa Cârullah Bigiyef örneği
The 19th century Ottoman Turkish intellectuals and their views on 'religion and civilisation-the case of Hüseyin Kazım Kadri and Musa Carullah Bigiyef
  1. Tez No: 188668
  2. Yazar: NURHAN KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Medeniyet, Modernleşme, Batılılaşma, Modern Türkiye, Hüseyin Kazım Kadri, Musa Carullah Bigiyef, Religion, Civilization, Modernization, Westernizations, Modern Turkey, Hüseyin Kazım Kadri, Musa Carullah Bigiyef
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Osmanlı'dan modern Türkiye'ye geçiş dönemi, Türk tarihinin önemlidönüm noktalarından biri olmuştur. Modernleşme dönemi olarakadlandırılan bu dönemde toplumda önemli bir yere sahip olan din veOsmanlı aydınının 19.yy.da tanıştığı medeniyet kavramı arasındaki ilişkiyedair tartışmalar başlamıştır. Bu tartışmalar günümüzde de devametmektedir. Çalışmamızda bu konu ele alınmaya çalışılmıştır.Ayrıca çalışmada, Hüseyin Kazım Kadri ve Musa Carullah Bigiyef'inhayatı ve eserleriyle çalışmaları kısa bir şekilde tanıtılmıştır. Budüşünürlerin hayatlarıyla ilgili bir çok çalışma yapılmıştır. Fakat bu tezdeonların din-medeniyet ilişkileri konusundaki fikirleri incelenmiştir.Çalışmanın sonunda ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The period of the passing from the Ottoman to modern Turkey is aturning point for the history of Turkey. This period called `modernization`witnessed significant debates among the intellectuals about the relationshipbetween religion and the idea of civilization. These disputes have continueduntil now. This thesis examines the content and approaches in these.To this end, Hüseyin Kazım Kadri and Musa Carullah Bigiyef are taken astwo outstanding intellectuals of the period whose works provide us withimportant examples of the debate on the relationship between religion andcivilisation. There have been already a number of studies conducted on theirlife and works. But in this thesis, I will examine their ideas of relationshipsbetween religion and civilization. The thesis concludes with a comparativeanalysis of their views.