Üniversite öğrencilerinde dini inanç ve benlik saygısı ilişkisi
Relationship between religious belief and self-esteem among university students
- Tez No: 188687
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dini İnanç, İman Gelişimi Teorisi, iman gelişim aşamaları, benlik saygısı, Religious belief, Faith Development Theory, faith developmentstages, self-esteem
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE DİNİ İNANÇVE BENLİK SAYGISI İLİŞKİSİHatice EŞERÖZETBu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde dini inanç gelişimi ve benliksaygısı ilişkisini incelemektir. Bu amaçla, Uludağ Üniversitesi Tıp, Mühendislik-Mimarlık,İktisadi İdari Bilimler, Eğitim, İlahiyat ve Fen-Edebiyat Fakültelerinde öğrenim gören 475öğrenciye İman Gelişimi Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, araştırmada yer alan üniversiteligençlerin iman gelişim aşamaları ile benlik saygılarının yükseğe yakın düzeyde olduğubulunmuştur. Bunun yanı sıra iman gelişiminin yaş, sosyo-ekonomik düzey ve din eğitimiaçısından; benlik saygısının yaş açısından anlamlı farklılaşma gösterdiği bulunmuştur.Çalışmanın sonunda İman gelişim aşamaları ile benlik saygısının ilişkili olduğu,iman gelişim aşamaları yönündeki artışın benlik saygısındaki artış ile paralellik gösterdiğikanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE DİNİ İNANÇVE BENLİK SAYGISI İLİŞKİSİHatice EŞERABSTRACTThe purpose of the study is to investigate the relationship between religious beliefand self-esteem among university students. For this purpose, Faith Development Scale andRosenberg Self-Esteem Scale are applied to 475 students attending faculties of UludağUniversity such as Medicine, Engineering-Architecture, Economics, Education, Theologyand Literature.According to the result of the study, faith development stage and self-esteem levelof the university students are found to be high. Faith development is also foundsignificantly different according to age, social-economic level and religious education; self-esteem is found significantly different according to age.This study has concluded that faith development stages and self-esteem are closelyrelated and an increase in faith development stages parallels an increase self-esteem.