The revolution of 1908 and the working class in Turkey
1908 Devrimi ve Türkiye'de işçi sınıfı
  1. Tez No: 188961
  2. Yazar: SİNAN DİNÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN BİLGEN CANDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki, işçi sınıfı, 1908 devrimi, Union and Progress, working class, Revolution of 1908
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez 1908 devriminin ertesinde Jön Türkler ve işçi sınıfı arasındaki sınıf karşıtlığının ortayaçıkışını ve yükselişini analiz etmektedir. Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu deneyimineodaklanan tez, sınıf karşıtlığının sosyalistlerin politikalarını nasıl etkilediğini ortaya koyarken,İttihat ve Terakki'nin işçi sınıfına karşı tutumunu da analiz etmektedir. Osmanlıİmparatorluğu'nda 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında işçi eylemlerinin gelişimini veetkisini betimleyerek başlayan tez, Federasyon'a giriş niteliğinde bir bölümle devam ediyor.Bu verilerden yola çıkan tez yeni rejimin elitleri ve işçi sınıfı arasındaki karşıtlığı inceliyor vehem elitlerin hem de işçilerin konumlanışına bakıyor. Sınıf karşıtlığının işçi sınıfının siyasitemsilcileri olan sosyalistleri kimi siyasi başlıklarda farklı konumlar almaya ittiğini göstermekiçin, tez Selanik'teki sosyalistlerin ulusal sorun ve savaş tehdidi karşısında BalkanFederasyonu fikrini sahiplenmelerini yakından inceliyor. Son olarak tez Türkiye'deki sınıfkarşıtlığının hızlı gelişimini açıklamak için eşitsiz gelişim yasasını kullanıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the emergence and escalation class antagonism between Young Turksand the working class in Turkey in the aftermath of the Revolution of 1908. Focusing on thecase of the Socialist Workers? Federation of Thessalonica, the thesis demonstrates how theclass antagonism affected the policies of socialists, whereas the attitude of the Union andProgress towards the workers movement is also analyzed. Starting with the description of thedevelopment and impact of the workers? actions in the Ottoman Empire in 19th and early 20thcenturies, the thesis continues with an introductory chapter on the Federation. Using thesebackground information, the thesis studies how the antagonism between the elites of the newregime and the working class developed, paying attention both to the positioning of workersand the elites. In order to demonstrate that the class antagonism led the socialists as politicalrepresentatives of workers to adopt distinct attitudes on political issues, the thesis focuses onthe adoption of the idea of Balkan Federation by the socialists in Thessalonica in response tothe national question and war threat. Finally the thesis uses the theory of uneven developmentto explain the rapidly developing class antagonism in Turkey.