Ahmet Mithat'ın polisiye romanları
Detective novels of Ahmet Mithat
- Tez No: 188962
- Danışmanlar: PROF.DR. NÜKET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: polisiye roman, düzen eleştirisi, ceza, Detective novel, critisizm of the system, punishment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, Ahmet Mithat'ın dört polisiye romanı toplumsal boyutlarıylaincelenmiştir. Bu romanların klasik polisiye kurallarına ne kadar bağlı kaldığısorunsalı ile birlikte polisiyeye yeni bir şey katıp katmadığı, Ahmet Mithat'ın buromanlarının arka planındaki toplumsal boyutlarıyla beraber irdelenmiştir. SonuçtaAhmet Mithat'ın kendi romancılık anlayışından ödün vermeden, ama polisiyenin debelli başlı karakteristiklerini kullanarak, temelinde düzen eleştirisi olan ve moderndönem polisiyelerine daha çok benzeyen romanlar yazdığı görülmüştür. Sahipolduğu İslami görüş çerçevesinde, Ahmet Mithat'ın bu romanların sonunda ortayakoyduğu ceza anlayışının da toplumu yansıtması açısından polisiye roman içinönemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis four novels by Ahmet Mithat are examined in their socialdimensions. Along with the social dimensions of Ahmet Mithat?s novels, in theirbackground, these questions are investigated: To what extent do these novels fit therules of the detective novel? Do they provide anything new for this genre? Indeed, itwas observed that without abandoning his views as a novelist, but at the same timeusing the particular characteristics of detective novels Ahmet Mithat wrote novelsthat essentially criticized the system and were similar to modern detective novels.These novels by Ahmet Mithat are of importance for the detective novel genrebecause his understanding of justice and punishment, within the context of Islamicepistemology, reflects the society of his time.