Cumhuriyet dönemi ilmihal çalışmaları ve problemleri
Catechisms studies and their problems in the period of republic
- Tez No: 189135
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN TEKİN GÖKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Catechisms studies, usefulness of the Catechisms, written reason, their problems, how to be a good Catechism?Ramazan BOZKURT
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZETCUMHUR YET DÖNEM LM HAL ÇALIŞMALARI VE PROBLEMLERlmihaller özellikle, halkın temel dini bilgileri kolaylıkla öğrenebilmesi içinyapılmış çalışmalardır ve bu isimle daha çok Türk toplumlarında yaygın olarakbilinmektedirler. lmihaller genelde konuları sade ve basit anlatımı ile bilinençalışmalardır. Bu çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümdeTürkiye'de cumhuriyet döneminde yapılan ilmihal çalışmaları, hazırlayanları, amaçları,yöntemleri, muhtevaları ve bazı önemli görüşleri ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmadailmihaller, hacimleri, konuları, mezhepleri gibi, çeşitli yönleriyle gruplandırılmaksuretiyle de incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca lmihallerin faydaları, yazılma gerekçelerive kısaca tarihçesinden de bahsedilmiştirTez de yapılan çalışmalardan ve araştırmalardan biri, cumhuriyet dönemindeyapılan ilmihal çalışmalarında görülen problemlerdir. Tezimizin bu bölümündelmihallerde görülen problemler üzerinde tespitler, tetkikler, değerlendirmeler vetenkitler yapılmış ve bu problemlerin çözüm yollarına dair önerilerde bulunulmuştur.Çalışmada son olarak iyi bir ilmihal nasıl olmalıdır sorusuna cevap verilmeyeçalışılmış, bununla ilgili faydalı olacağı düşünülen bazı öneriler de bulunulmuştur.Anahtar kelimeler :lmihal çalışmaları,lmihallerin faydalarıYazılma gerekçeleriproblemler,iyi bir ilmihal nasıl olmalıdırRamazan BOZKURT
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCatechisms studies and their problems in the Period of RepublicCatechisms (books explaining the principles of Islam) are studies that makedfor folk to be able to leran basis religious knowedge especially and they to be knownextensively this name in the Turkish society. Catechisms are studies that theirsubjects known pure and easy expression. Our study include three main chapter. Inthe first chapter, Catechisms studies in the period of Republic in Turkey, theirauthors and aims and methods and contents and some important opinionsinvestigated. In this thesis, Catechisms investigated that to group different sidestheir volumes and subjects and madhabs. In This chapter usefulness of theCatechisms and written reason and brief historical account mentioned also.One of the investigations in this tesis, the problems to be seen at Catechismsstudies in the period of Republic. In this chapter of our thesis, ıt focused ondeterminations and etudes and evaluations and criticisms on the problems to be seenat Catechisms studies and suggestions presented about solution of this problems.Our thesis, lastly, how to be a good Catechism? to give an anwer to question andhereof useful some suggestions put forthed.