Ebu'l-Abbas el-Muberred ve el-Kamil fi'l-Edeb adlı eseri
Abu'l-Abbas al-Mobarrad and the work of al-Kamil fi'l-Adab
  1. Tez No: 189173
  2. Yazar: AHMET AKKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: el-KâmilBelagatArap Edebiyatıel-MuberredGramerAHMET AKKAN, al-KâmilBalagatThe Arabic LiteratureAl-MobarradGrammarAHMET AKKAN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETEBU'L-ABBÂS EL-MUBERRED VE EL-KÂMİL Fİ'L-EDEB ADLI ESERİYapılan çalışma, Arap Edebiyatında ?Ebu'l-Abbâs el-Muberred ve el-Kâmil fi'l-Edeb? adlı eserini incelemeyi amaçlamıştır. Arap Dili ve Edebiyatı tarihinin günümüzedek oluşum seyrinde karşımıza çıkan önemli şahsiyetlerden biri hiç kuşkusuz Ebu'l-Abbâs el-Muberred'dir. Müellif, Arap Dili ve Edebiyatı alanında değerli ve orijinaleserler bırakmıştır. Bu eserlerin çok azı günümüze kadar ulaşmıştır. Bunların enönemlisi ?el-Kâmil fi'l-Edeb? dir.el-Kâmil fi'l-Edeb, dil ve edebiyat alanında zengin bir ansiklopedi niteliğindeolup hadisleri, öğütleri, hutbeleri, atasözlerini, çoğu eski şairlere ait olan birçok şiiri vetarihi rivayetleri kendisinde toplamıştır. Bütün bu konuları da dil, gramer ve tarihi bilgiçerçevesinde değerlendirerek Arap Dili ve Edebiyatı çalışmalarına ışık tutmuştur. Buçalışmayı yapmamızda en önemli etken ülkemizde el-Muberred ve el-Kâmil fi'l-Edebadlı eseriyle ilgili çok az çalışma yapılmış olmasıdır.Araştırma bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan ibarettir. Girişte Ebu'l-Abbâs el-Muberred'in yaşadığı dönem hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde,Ebu'l-Abbâs el-Muberred'in hayatı, ders aldığı hocaları, öğrencileri, eserleri, ilmûkişiliği, içinde yaşadığı siyasi ve kültürel çevre, belagatla ilgili görüşleri ve belagatâlimleri içindeki konumu ele alınmıştır. İkinci bölümde de, yazarın el-Kâmil fi'l-Edebadlı kitabının genel özellikleri, metodu, önemi, edebi yönü, içeriği, ele aldığı önemlikonular ve üzerinde yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTABU?L-ABBAS AL-MOBARRAD AND THE WORK OF AL-KÂMILFI?L-ADABThe aim of this study is to investigate the work of ?Ebu?l-Abbas el-Muberred and el-Kâmil fi?l-Edeb? in the Arabic Literature. Ebu?l-Abbas el-Muberred is undoubtedly, one of the important personalities that we areconfronted with in the historical period of The Arab Language and Literature. Theauthor put out original and valuable works in the field of Arab Language andLiterature. Very few of these works are present now.el-Kâmil fi?l-Edeb is an encyclopedic work in the field of language andliterature and it collects the hadiths, councils, khutbahs, proverbs, many poems offormer poets and historical relates. It evaluates these subjects through linguistic,grammatical and historical information and lights the way for the studies of ArabLanguage and Literature. The purpose of the present study was to providedetailed information about the work ?el-Muberred ve el-Kâmil fi?l-Edeb? becauseof insufficient information about this work.The study consists of introduction part, two parts and conclusion part. Inthe introduction part, general information is given about the period that Ebu?l-Abbas el-Muberred lived in. In the first part, information is given about the life ofEbu?l-Abbas el-Muberred, his teachers, his students, his works, his scientificpersonality, his political and cultural environment that he lived in, his opinionsabout rhetoric and his position among scholars of rhetoric. In the second part, thegeneral features of the author?s book ?el-Kâmil fi?l-Edeb?, its method, itsimportance, its literary views, its content, its important subjects and the studiesmade upon the book are investigated.