İbn-i Kesir tefsirinde Hıristiyanlık
Christianism in the commantary of İbn-i Kesir
- Tez No: 189174
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: bn-i KesirMeryemsaHıristiyanlıkTeslisRAMAZAN ŞEN, bn-i KesirMariaJesusChristianismTrinityRAMAZAN ŞEN
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETBN-i KESÃR TEFS R NDE HIR ST YANLIKBu çalışmamızda bn Kesir'in hayatı hakkında kısa bir malumattansonra O'nun Tefsiri esas alınarak, Hz. Meryem, Hz. sa'nın hayatı ve çalışmanındevamında Hıristiyanlık, Hıristiyanlığın temel meseleleri, Hıristiyanlıktanbahseden ayetler açıklanmaya ve slam dininin kutsal kitabı olan Kur'an-ıKerim'in ayetlerle ve hadislerle yorumlanmasından oluşan bu tefsirdeki bilgiler,Hıristiyanlığın bakış açısına ve Hıristiyanların Kutsal metinlerine göredeğerlendirilmeye çalışılmıştır.bn Kesir bu tefsirinde Meryem ve sa'nın hayatını anlatırken genişmalumatlar, uzun rivayetler eşliğinde konuyu işlemeye çalışmıştır.bn Kesir başta Kur'an'da birçok yerde bahsedilen ve slam dini ileHıristiyanlık arasında tartışma konusu olan meselelerede değinmeye çalışmış, bukonuları eserinde ayetlerin yorumlarında izah etmiştir. Bu meseleler hakkında kikonu sonlarında yapılan değerlendirmelerde; bn Kesir'in bu konuları nasıldeğerlendirdiği, değerlendirirken nelere dikkat ettiği, verdiği bilgilerin verivayetlerin slamû öğretilere ders düşüp düşmediği aktarılmaya çalışıldı.bn-i Kesir'in, Meryem ve sa'nın hayatını anlatırken ve Hıristiyanlıklailgili konuları işlerken Hıristiyanlıkla ilgili bilgilerinin de oldukça sınırlı olduğuve klasik çizgide olduğu göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCHRISTIANISM N THE COMMANTARY OF BN- KES RIn this work, it is aimed to aveluate the lives of Jesus and Holy Maria,and main matters of Christianism, and to explain the verses about Christianismand the data formed as a result of research on the verses of holy book of slam,Koran and the words of Prophet Mohammad according to the view ofChristianism and the Holy words of Christians after a short introduction aboutthe life of bn Kesir.In his Commantary, Ibn Kesir tried to mention about the lives of Jesusand Holy Maria in the light of the long rumors.In the beginning, Ibn Kesir tried to touch on the problems being a matterof dispute between Islamic Religion and Christianism, and explained thesematters in the comments of verses.In the evaluations made at the end of units, it is tried to transfer that howIbn Kesir evaluated the topics, what he cared while explainig them and if theinformation and rumors he wrote in his work contradict the teachings of Islam.While Ibn Kesir is mentioning about the lives of Jesus and Holy Mariaand the topics about Christianism, it is clear that he has a norrow knowledgeabout Christianism, and that they are in classic style.