Suçta araç olarak internetin teknik ve hukuki yönden incelenmesi
Internet, as a tool of crime from a technical and legal aspect
- Tez No: 189205
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM DÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Ceza Hukuku, İnternet Servis Sağlayıcılar, Internet, Criminal Law, İnternet Service Provider
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Yirminci yüzyılın son çeyreğinde gelişmeye başlayan ve büyük bir ivmeyle dünyaçapına yayılan iletişim araçlarından biri internettir. İnternet hayatın her alanındadeğişikliklere neden olmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri sadece ulusların millidüzenlerini değil, tüm uluslar arası toplum düzenini etkilemektedir. Bu değişim hukukalanında da kendisini göstermektedir. İnternet kullanımında sorumluluk bilinci iledavranılmaması, hukuk normlarının ihlaline yol açmaktadır. Örneğin, çocukpornografisi, hakaret, sahtecilik gibi konularda sorumluluğun belirlenmesi sorunuortaya çıkmaktadır.Bu çalışmamızda internet ile ilgili ceza hukuku sorunları, internet servissağlayıcıların cezai sorumlulukları uluslar arası örgütlerin çalışmaları da göz önünealınarak irdelenmiştir. İnternetin hukuksal boyutu ile ilgili sorunlara çözüm önerilerigetirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet, which is a common comminication tools, has been developed anddistributed rapidly to all over the world especially at the last quarter of the twentycentury. Internet is assumed as to be responsible of the changes at the every stage of thelife. Information and communication technologies may affect not only the national lifebut also the international life of the society. These changes show its effects on the lawissue. If anybody does not show a responsible behaviour in the illegal use of internet thisresults an infringement in the law norms. Some problems appear in determination of theresponsibility at the area of, for instance, child pornography, insult, forgery in thesociety life.In this study, the problems in the criminal law has been evaluated especially forthe illegal use of internet and internet service providers, about their criminalresponsibility. Some suggestions have been also made to solve the problems of the use ofinternet as the legal action in the law.