Bilişim teknolojilerinin stratejik rekabet üstünlüğü sağlanmasında üretim süreci tasarımına etkisinin uzman sistem yaklaşımı ile analizi ve Türk elektronik sanayi uygulaması
Analysing the effect of information technologies on the production process design to gain strategic competition superiority by expert system approach and implementation of Turkish electronics industry
  1. Tez No: 189204
  2. Yazar: MEHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, Rekabet, Rekabet Üstünlüğü, Üretim Sistemi, Yapay Zeka, Uzman Sistemler, Information Technologies, Competition, CompetitionSuperiority, Prodcution System, Artificial Intelligence, Expert Systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Rekabetin, rakiplerle ortaklaşa hareket ederek müşteriler lehinedeğer yaratacak faaliyetlere odaklanması şeklinde algılandığı günümüzrekabet koşulları altında, stratejik rekabet üstünlüğü sağlamak isteyenişletmeler, geleneksel yönetim anlayışlarından daha farklı stratejilergeliştirmelidir. Bilişim teknolojilerinin üretim süreci tasarımında kullanımı,işletmlere bu stratejileri şekillendirmelerinde önemli katkılar sağlamaktadır.Temel olarak üretim süreci, ürün, müşteri ve rekabet koşullarınınşekillendirdiği elektronik sektöründe, stratejik rekabet üstünlüğü sağlamadabilişim teknolojilerinin etkisi göz ardı edilemez. Uzman sistemler, işletmelerekarşılaştıkları problemleri uygun algoritmalar kullanarak hızlı, etkin vedoğru şekilde çözme konusunda önemli destekler sağlamaktadır. Buçalışmada, yapay zeka tekniklerinden olan uzman sistem algoritmasıkullanılarak geliştirilen model ile, Türk elektronik sektöründe faaliyettebulunan işletmelerin stratejik rekabet üstünlüğü sağlamada, üretim süreciperformans kriterlerini belirleyen bir model önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s competition conditions where competition is perceived tobehave jointly with the competitors, businesses that want to gain strategiccompetition superiority need to develop diverse strategies compared withtheir traditional managerial understandings. Using the informationtechnologies on the production process designs provides the businesses withcrucial contributions to form these diverse strategies. In the electronicsindustry where production process is basically determined by product,customer and competition conditions on the gaining the strategic competitionsuperiority information technologies have crucial effects. Expert systems helpbusinesses to solve the problems rapidly, effectively and accurately by usingthe algorithms. In this study, using the one of the artificial intelligencetechniques thats is the expert system algorithm, a model proposed for thebusinesses that want to gain strategic competition superiority in the Turkishelectronics industry.