Büyük İskender'in Doğu seferinde Anadolu'nun yeri ve önemi
The Situation and importance of Anatolia in Alexander the Great's East campaing
  1. Tez No: 189223
  2. Yazar: SENEM ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük skender, Doğu Seferi, Anadolu Persler, Makedon
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
M.Ö. 356 yılında Makedonya tahtına geçen Büyük skenderMakedonya'daki siyasi otoritesini sağlayıp en büyük hedefi olan Doğu Seferihazırlıklarına başlamıştır.Büyük skender'in Pers ülkesine yönelik olan Doğu Seferini yapmaktakiamacı Anadolu'daki Yunanlıları Pers egemenliğinden kurtarıp onlaraözgürlüklerini kazandırmaktır. Bu amaçla Yunan birliğinin desteğini alarak yolaçıkan Büyük skender ilk olarak Anadolu'nun fethine başlamıştır. Kendisi buseferin başlangıcında Yunan birliğinin lideri olarak görmekte iken Anadolu'nunfethi ile kendini Asya'nın fatihi olarak hissetmeye başlamıştı. Bunu Anadolu7danhemen sonra Suriye'ye yönelmesinden anlıyoruz.Anadolu'nun Büyük skender'in fikir ve hedeflerinde değişikliklere yolaçtığını ve Dünya mparatorluğuna giden yolda anahtar olduğunu görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Alexander The Great, who become the King in Macedonia in 356 B.C,achieved his political authority in Macedonia and started his preperations for theEAstern Campaign, his major targetThe aim of Alexander The Great in making Eastern Campaign towardsthe land of Persia was to save the Greak in Anatolia from the dominance of Persiaand to set them free. Alexander The Great, who set out with this aim after gettingthe aid of the Grek Unity, started the conquest of Anatolia first of all. He, thoughappriciating himself as the commander of the Greek Unity at the begining of thiscampaign, started to feel himself as the conqueror of Asia especially after theconquest of Anatolia.We see that, Anatolia caused Alexander The Great to have alterations inthoughts and targets, and also, it was the key to open the World Kingdom.Keyword: Alexander the Great, East Campaing, Anatolia Persians,Macedon